Ez lehet a titok nyitja: ezt tegyük, ha ellepik a kertünket a betolakodók

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lehet a titok nyitja: ezt tegyük, ha ellepik a kertünket a betolakodók

A tavasz megjelenésével egyre több kertben teszik tiszteletüket a vakondok, és egyre több vakondtúrást is hagynak maguk után. Ez nemcsak, hogy rontja a tájképet, de komoly kárunk is származik belőle, mivel kifordítja a földből akár az elültetett palántákat is. Az, hogy hasznos vagy káros állat-e a vakond, örök vita tárgyát képezi. Az biztos, hogy rengeteg olyan pozitív dolog köthető a tevékenységéhez, ami nagyban hozzájárul a talaj ökoszisztémájának javításához, és megörzéséhez. Na de hogyan lehet mégis védekezni ellene? Ennek jártunk utána.

A vakond első ránézésre olyan, mint bármely más kisállat kereskedésnél kapható kedves, bűbájos állat, ám azt már kevesen tudják, hogy valójában milyen komoly pusztítást tud okozni. Bár a vakondok élelem utáni kutatásukban jelentős esztétikai károkat tudnak okozni, nem ajánlatos bántanunk őket. Már csak azért sem, mert védett állatok (eszmei értékük egyedenként 25.000 Ft).

Mik is azok a vakondok?

Roger Dickens, az Ehrlich Pest Control munkatársa a Familyhandyman.com című lapnak elárulta, hogy érdemes már az elején leszögezni azt, hogy a vakondok alapvetően közelebbi rokonságban vannak a denevérekkel, mint az egerekkel. Dickens szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert sokan rágcsálónak titulálják a vakondokat, arról nem is beszélve, hogy mind a mai napig nagyon sok ember összekeveri őket a pockokkal.

Ami a hazánkban előforduló fajt illeti, méretét tekintve a hazai vakond a rovarevők középső csoportjába tartozik, testhossza 110-170 mm, a felnőtt egyedek testtömege elérheti a 120 g-ot. Teste hengeres, fülkagylója hiányzik, mellső végtagja különleges ásólábbá módosuk. A vakond testét egyletesen borító rövid, bársonyos szőrzet a járatokban történő forgolódás közben sem akadályozza az állatot.

Szinte láthatatlanul élnek

Dickens a lap kérdésére elmondta, hogy a vakondok földalatti barlangokba élnek, amelyeket különböző földalatti alagutak kötnek össze, ezek mérete évszaktól, használatuktól függően időnként természetesen változhat. Az odújuk gyakran járdák, autóbeállók alatt találhatók. A szakértő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a vakondok életük 99 százalékát ásással, és rovarok keresésesével töltik a föld alatt.

A vakondok rovarevők, imádják a bogarakat, és a gilisztákat. Bár az alagútjaik tele van növényzettel nem fogyasztanak ilyen jellegű növényeket

- hívta fel a figyelmet a szakértő.

A wisconsini egyetem szerint más állatok, úgy mind akár az egerek, ürgék táplálékszerzés céljából használhatják ugyanakkor ezeket az alagutakat, azért, hogy értékes gyökerekhez, és hagymákhoz jussanak. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor a vakondok miért károsítják meg a növényeket? Dickens ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a vakondok minden napszakban rendkívül nagyon aktívak.

Amíg a föld alatt vannak, addig is legalább biztonságban érezhetik magukat azokkal a ragadozókkal szemben, mint például a macska, róka, vagy akár egyéb más madarak

- tette hozzá.

A magas talajvizű területeket ugyanakkor elkerülik, önmagában azonban egy-egy áradás nem veszélyezteti a jól úszó vakond életét. Száraz, homokos talajokban kevés táplálékot talál, ezért az ilyen helyeken csak kis számban fordul elő. Vadászterületén akár 100 méternél is hosszabb járatokat készít, az ásótevékenységről a felszínen nagy számban jelentkező vakondtúrások árulkodnak.

Valóságos örökmozgók

A vadon élő állatok különböző módszereket alkalmaznak a zord időjárás átvészelésére, egyesek például téli álmot alszanak, különböző fajok pedig hibernálják magukat. Ezzel szemben a vakondok egész évben aktívak. Dickens szerint a vakondok tavasszal, és nyáron a legaktívabbak, főleg az esős időszakokban. Ennek főképp az az oka, hogy a csapadék lazítja a talajt, így könnyebben tudnak ásni, és táplálékot szerezni.

A járatrendszer egyes pontjain a vakond éléskamrákat képez ki, amelyekbe elsősorban harapással mozgásképtelenné tett földigilisztákat halmoz fel. Kivételes esetben egy ilyen raktárban akár 2 kilogrammnyi gilisztát is összegyűjthet.

Így vehetjük fel a harcot ellenük

A vakondok, ahogy fent is említettük életük nagy részét a föld alatt töltik így nagyon kicsi az esély arra, hogy közvetlenül érintkezhessenek az emberrel és akár megsebesítsenek minket, vagy akár a háziállatainkat. Ennek ellenére nem árt résen lenni, mivel ettől függetlenül is nagy károkat képesek okozni a kertünkbe, aminek kárát leginkább a pénztárcánk bánja. De akkor hogyan tudunk védekezni ellenük?

A vakondok elleni védekezés szempontjából rengeteg olyan már-már klasszikusnak mondható variáció került a köztudatba, mint pl: sörösüveg és petróleumos-rongy variáció, amelyek hatékonysága nem minden esetben borítékolható, éppen ezért a Vadonleső önkéntes közösségi adatgyűjtő portál honlapján több olyan megoldást kínálnak, amelyek kevésbé drasztikusak.

  • Fokhagyma : megtisztított gerezdjeit kell a vakond-járatok nyílásaiba helyezni. Lehetőleg minden kupacba tegyünk belőle. A vakond nem szereti a szagát, ezért elmenekül.
  • A fokhagymán kívül, a további étkezési célból ültetett hagymás növényeknek pl.: vörös hagyma, metélőhagyma, póréhagyma is hasonló hatása lehet.
  • Hazánkban őshonos, étkezési célra is termesztett medvehagyma, vagy egyéb Magyarország területén főleg gyomtársulásokban előforduló hagymafélék pl.: bajuszos hagyma, kígyóhagyma szintén hatásos lehet.

Ezenkívül még jött van a Nagy sárfű, kerti sárfű, hasindító kutyatej, vakondfű, vagy éppen a Magyarország egész területén gyakori előfordulású, őshonos laboda fajok pl.: tatárlaboda, hosszú levelű laboda is, mint bevethető módszer. Új ingatlan vásárlása esetén jó megoldás lehet még a vakondrács használata, amely mechanikusan nem engedi, hogy feltúrjon a vakond.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

vakondtúrás

vakondtúrás

kert