Folytatódik a küzdelem a vészívók ellen: mutatjuk, hol lesz szúnyogirtás a héten

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a küzdelem a vészívók ellen: mutatjuk, hol lesz szúnyogirtás a héten

A héten hat budapesti kerületben és az ország 380 településén lesz szúnyoggyérítés. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy tizenhárom vármegyét és Budapestet is érintő kezeléseket 84 ezer hektáron végzik a szakemberek.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a Duna mentén végzik a szakemberek. A Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest hat kerületében, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében dolgoznak majd. Gyérítés lesz a Rába mentén, a Balatonnál, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas vármegyében is.

Nagy károkat okozott az árhullám

A Dunán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődnek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.

Többféle módszert alkalmaznak

A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés keretében többféle módszerrel zajlik a szúnyogok elleni védekezés. Az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést a szakemberek, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken repülőről történik a biológiai lárvagyérítés a következő napokban. Granulátumot szórnak a vízbe, ez a készítmény képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken biológiai lárvagyérítés sem végezhető.

A készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, amely néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

árhullám

otthon

katasztrofavédelem

szúnyog

szúnyogirtás