Vadászat és természetvédelem: létrejött a Széchenyi Zsigmond emlékdíj

HelloVidék   
  Megosztom
Vadászat és természetvédelem: létrejött a Széchenyi Zsigmond emlékdíj

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára. A Gödöllői Természetfilm Fesztivál közösségtalálkozóján a filmet támogató Takarék Csoport elnöke, Vida József bejelentette, hogy megalapítják a Széchenyi Zsigmond emlékdíjat, amelyet évente adnak majd át azoknak az alkotóknak, akik elismerésre méltó módon mutatják be a vadászat és természetvédelem együttélését.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó, író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában is.

Széchenyi Zsigmond nyomában címmel nagyszabású két részes természetfilmes dokumentumfilm készül Gróf Széchenyi Zsigmond, hazánk egyik legismertebb Afrika-utazó és vadászírójáról. A film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be, erről írt könyve, a Denaturált Afrika nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett a gróf szemszögéből, úgy ahogy ő látta a 25 évvel azelőtti állapotokat. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti az özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan).

Nem könnyű egy vadász mellett fényképezni, nem szeretik ha sokat mocorognak mellettük.

- emlékezik vissza Hertelendy Margit afriki élményeire.

A lebilincselő képi világú dokumentumfilm mecénása a Takarék Csoport, az alkotást 2019. június végén mutatják be a nagyközönségnek. A film készítésének körülményeiről, kalandjairól az alkotók az V. Nemzetközi Természetfilm és Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál gödöllői közönségtalálkozóján beszéltek. Lerner János, rendező, valamint Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró hangsúlyozták, az 1898-ban született gróf írói munkásságának köszönhetjük a négy földrészen szerzett vadász élményeiből megírt olvasmányos, szépirodalmi értékkel bíró könyveket.

A közönségtalálkozón Vida József bejelentette, hogy a Takarék Csoport megalapítja a Széchenyi Zsigmond emlékdíjat, amelyet évente adnak annak az alkotásnak, amely elismerésre méltó módon mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését. A díj 400 ezer forint támogatást fog nyújtani az azt elnyerő tehetséges filmeseknek.

Nem gondolkodtak sokat a film támogatásán, mivel a téma szívügyük volt: gyerekként Széchenyi könyveiből ismerték meg Afrikát, mondta el Vida József. Az elnök a film készülésekor jutott el először Afrikába, ami maradandó élmény volt számára. Az elnök úgy írta le az élményt, hogy egyszerre volt kihívásokkal teli, félelmetes, és gyönyörű. Vida József, amellett, hogy a film producere volt, aktívan kivette részét a forgatásban is, olykor még kamerát is a kezébe vett, hogy segítsen a stábnak, és megörökíthesse a gyönyörű tájakat.

Titkon abban bízom, hogy a film alternatíváját is leforgatjuk, azt, hogy milyen Afrikában filmet forgatni, mivel nagyon különleges élmény volt.

- mondta el Vida József.

Sok probléma merült fel a forgatás során az engedélyekkel kapcsolatban, még egy drónt is át kellett csempészniük a határon. Kenyában nem szabadott filmezni, se fényképezni, ezért jó minőségű, de kis testű kamerákat kellett használniuk - titokban forgattak.

Lerner János természetvédőként legalább nyolcvanszor járt már Afrikában. Elmondása szerint az, hogy egy vadász szemén keresztül kellett látnia a világot a film forgatása közben, szokatlan, érdekes élmény volt számára.

Kevesen tudják hogy a gróf remek fényképész volt, élete hajnalán rengeteget fotózott. Sokat gondolkozott azon, melyiket válassza, a vadászatot, vagy a fényképészetet, mivel mindkettőnek szerelmese volt, mesélte Lerner János. A rendező szerint nagy kihívás volt a film vágása, mivel a legértékesebb anyagokat, a Super 8-as felvételeket, melyeket még Hertelendy Margit készített annak idején, össze kellett vágni a mai technológiával készült – 4K-ban forgatott – felvételekkel.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy a bőség zavarával kellett megküzdenünk, mivel rengeteg archív anyag állt rendelkezésünkre, mondta el Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró. Mikor először olvasta a rendező gyűjtőmunkáját, már akkor tudta, hogy hatalmas munka lesz, és nagy felelősség, ugyanis mindent nem lehetett beletenni a filmbe, a legfontosabb és legszebb momentumokat azonban mindenképp ki kellett választaniuk, hogy bemutatásra kerülhessenek.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

vadászat

természet

természetfilm

széchenyi