Történelmi bizonyíték: puskával a kézben lehet valaki igazi természetvédő

HelloVidék   
  Megosztom
Történelmi bizonyíték: puskával a kézben lehet valaki igazi természetvédő

Az idén 26. alkalommal megrendezett FeHoVa nemzetközi fegyver-, horgász- és vadászkiállításon a legendás magyar vadász, gróf Széchenyi Zsigmond trófeáit is megtekinthették az érdeklődők. A HelloVidék itt találkozott az éppen utómunka-folyamatban tartó Széchényi Zsigmond életrajzi film készítőivel, így nemcsak a kiállításról, hanem a filmről is kérdeztünk.

A Takarék Csoport egy 120 négyzetméteres standon gróf Széchenyi Zsigmond trófeáiból készített kiállítást. Gróf Széchenyi Zsigmond vadász, utazó és író volt, kilencszer járta meg Afrikát, valamint eljutott Indiába és Alaszkába is vadászatai során. A gróf 14 magyar nyelvű könyvet írt utazásairól, ráadásul neki köszönhető a több mint 4000 kötetet számláló vadászati szakkönyvtár, ami jelenleg a Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi.

Afrika filmet forgattunk Széchenyi Zsigmond életéről, ehhez kapcsolódóan hoztuk el a hatvani múzeumból, illetve magángyűjtőktől azokat a kiállított emlékeket, amiket itt lehet látni.

- nyilatkozta Vida József a Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója.

A készülő film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be, erről írt könyve, a Denaturált Afrika nemcsak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett a gróf szemszögéből.

A filmben alapvetően nem a vadászat, fog dominálni, hanem az a környezet, az a miliő, ahol Széchenyi Zsigmond mozgott.

- mondta Lerner János, a film rendezője.

Széchenyi Zsigmond filmre vitt utazása állami megbízásból vált lehetővé annak idején: egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum „56-os” forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált. A gróf erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott.

Hiába volt az a sok afrikai trófea, azért a magyar vad volt a legközelebb a szívéhez.

- mondta el Hertelendy Margit, Széchenyi Zsigmond özvegye.

A most készülő dokumentumfilm alkalmat ad arra, hogy visszatekinthessünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, komoly történelmi és társadalmi korképet alkotva ezáltal a világ legváltozatosabb századáról. A filmet várhatóan 2019 második felében mutatják be az alkotók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fehova

széchenyi

vadászati kiállítás

vadászat

vadász

trófea

dokumentumfilm