Pezseg az élet a népművészeti táborban: külföldről is érkeznek vendégek Harangodra

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pezseg az élet a népművészeti táborban: külföldről is érkeznek vendégek Harangodra

Tizenhétféle kézműves mesterséget próbálhatnak ki vagy sajátíthatnak el azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a szombaton kezdődő 36. Téka Népművészeti Táborba Nagykálló-Harangodra. A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek. A gyakorlott néptáncosok kalotaszegi, szilágysági, garamközi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, a kezdők pedig nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el a Bürkös, a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica zenekarok segítségével.

A hagyományosan a kézműves mesterségek és a néptánc köré épülő rendezvény az utóbbi években számos kísérőprogrammal várta a résztvevőket, ilyen volt például egy nyírségi lakodalom bemutatása, de aratónapot és maratoni táncházat is tartottak már a harangodi tánccsűrben és környezetében.

A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek.

Az idei Téka szerdai tematikus napján a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot tartanak, a régiek hiedelmeiről és az erdélyi paraszti világ szokásairól szóló előadások mellett gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, az esti táncház előtt az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda lép színpadra.

A hazai táborozok mellett az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról egyaránt várnak vendégeket Nagykálló-Harangodra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nagykálló

harangod

tábor

hagyományőrzés

kézműves mesterségek

néptáncosok

nemzetközi