1956 falusi eseményeit idézik fel a vidéki skanzenben: ezek a programok várják a látogatókat

MTI   
  Megosztom
1956 falusi eseményeit idézik fel a vidéki skanzenben: ezek a programok várják a látogatókat

Az ötvenes évek mindennapjai és az 1956-os forradalom falusi eseményei elevenednek meg az '56 falun című tematikus programsorozaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Mint a közleményben rámutatnak, a múzeum portáinak egy része az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek színtere volt. A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a látogatók megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.

A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt a Nyugatra menekülő, jobb életben reménykedők számára. Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a "falvakat", a Bagladi konyhában pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak.

A kézműves programok során a gyerekek ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. Lesznek tematikus tárlatvezetések is '56-hoz kapcsolódva, valamint bringatúrák a Skanzen Malom évében felújított malmok körül - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szentendrei skanzen

szórakozás

néprajzi múzeum

történelem

utazás

programok itthon