Indul a Miskolci Nemzeti Filmfesztivál: minden eddiginél látványosabb programok jönnek

MTI   
  Megosztom
Indul a Miskolci Nemzeti Filmfesztivál: minden eddiginél látványosabb programok jönnek

A héten kezdődik a huszadik CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jubileumát ünneplő programsorozat a vármegyeszékhelyen - mondta a fesztivál igazgatója a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.

Bíró Tibor kiemelte: voltak már a filmfesztivál huszadik évéhez kapcsolódó programok idén, de a "lényegi események" ezen a héten indulnak. Csütörtökön ugyanis a hatvanéves Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál történetét felelevenítő kiállítás nyílik a Sub Rosa Cafe-ban - tette hozzá.

Kiállítás a MÜHA-ban

Megjegyezte: a szeptember 6. és 14. között zajló CineFest elmúlt húsz évének emlékeiből rendeznek kiállítást a Művészetek Házában (MÜHA), a tárlat péntektől május ötödikéig lesz látható. Emellett pénteken a MÜHA Uránia termében délután öt órától kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, melyen az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált, a CineFest szervezőivel pedig az elmúlt húsz év történéseit idézik fel.

Bíró Tibor megjegyezte, a fesztiváltörténeti programok mellett egy gasztronómiai rendezvénnyel is készülnek, melynek célja, hogy a fesztivál jubileuma alkalmából néhány film országának konyhaművészetét bemutassák.

Milyen programok lesznek?

Pénteken Franciaország lesz a középpontban, ugyanis a MÜHA Uránia termében a Jeanne du Barry - A szerető című filmet vetítik le, mely a tavalyi CineFest nyitófilmje volt, június hetedikén pedig Olaszország lesz a fókuszban, a Fényes jövő című film apropóján.

Május 10. és 12. között "kertmozi fesztivált" rendeznek a Csengey-kertben, ahol a CineFest elmúlt éveinek legsikeresebb magyar alkotásait vetítik szabadtéren, köztük a Külön falka, a Nyugati nyaralás, a Hat hét és a Magasságok és mélységek című filmeket. Az esemény nyitónapján a Mesterjátszma című alkotást vetítik, az eseményen Tóth Barnabás, a film rendezője is ott lesz - ismertette a fesztiváligazgató.

Az idén jóval nagyobb volumenű fesztiválra készülnek

Veres Pál polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a CineFest elválaszthatatlan Miskolctól, és a filmfesztivál már európai szinten is elismert brand. A polgármester szerint széles szponzori összefogással valósulhat meg a CineFest, melynek fő támogatója, a Mercedes-Benz Miskolc hároméves szerződést kötött a filmfesztivállal. Madaras Péter, a CineFest programigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az idén az eddigieknél egy "jóval nagyobb volumenű, izgalmasabb, látványosabb" fesztiválra készülnek különleges vendégekkel, filmprogramokkal és szabadtéri eseményekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

miskolc

filmfesztivál

szórakozás

film

rendezvény

programok