Utazókiállítást indít a Néprajzi Múzeum: lenyűgöző történeteket mutatnak be az elfeledett felvételek

MTI   
  Megosztom
Utazókiállítást indít a Néprajzi Múzeum: lenyűgöző történeteket mutatnak be az elfeledett felvételek

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított hétfőn a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon. Az Erdős Kamill ciganológus örökségét bemutató tárlat Tiszakarádon április 15-ig látható, majd Hajdúszovátra, Tiszakeszire, Bajótra, Kápolnásnyékre, Toronyra, Mosonmagyaróvárra, Devecserre, Iharosberénybe és Dombóvárra látogat - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó", legendás kutató, a "szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak. A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, amelyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be.

A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány-cigány, cigány-nem cigány és a cigány cigányság iránt érdeklődő viszonyrendszerei. A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, amelyek a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő. Az utazókiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőf Kulturális Programon belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

vándorkiállítás

kiállítás

cigányság

kultúra

művészet

történelem