Újra megrendezik a legendás vidéki fesztivált: mindenki találhat magának valami érdekességet

MTI   
  Megosztom
Újra megrendezik a legendás vidéki fesztivált: mindenki találhat magának valami érdekességet

Harminc helyszínen kínál programokat városszerte az idén július 4. és 7. között immár nyolcadik alkalommal zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál.

Várhatóan több mint százezer látogatót vonz a fesztivál, amelynek legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

A verseny keretében öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat - a hagyományoknak megfelelően - kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek

- tette hozzá Hummel Márk a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője .

A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg. Az ügyvezető hozzáfűzte: a fényfestő verseny mellett várhatóan a 19 állomásból, a teljes belvároson át haladó "Fény Útja" elnevezésű installáció-, és épületfestősorozat lesz majd.

Péterffy Attila polgármester arról szólt, hogy a fényfesztivál az évi több ezer pécsi kulturális esemény egyik legkiemelkedőbb darabja. Ezek, fűzte hozzá, biztosítják a város folyamatos pezsgését. A városvezető reményét fejezte ki, hogy idén is sok tízezren ellátogatnak az eseményre.

A Pécs belvárosát behálózó Fény Útja "betétrendezvény" 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

pécs

program

fesztivál