Szenzációs felfedezés: különleges leletekre bukkantak Veszprémben

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletekre bukkantak Veszprémben

Lehetséges, hogy megtalálták a középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait.

A veszprémvölgyi apácakolostor mögött egy építkezéshez kapcsolódó teljes felületű megelőző feltárást kezdtek a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai. A Pátkai Ádám Sándor régész vezette csapat munkájának idejét egy váratlan felfedezés, régészeti szenzáció miatt kitolták, az ásatások a napokban is folynak - írja a veol.hu.

Az apácakolostor alapítását a történeti adatok Szent Istvánhoz kötik, azonban a most feltárt épületmaradványok bizonyos jelei azt sejtetik, hogy még korábbi volt, esetleg Géza fejedelem (945–997) hozta létre, s arra alapították később az apácakolostort.

Ezek a nagy kérdések, melyre a szakemberek reményei szerint az ásatások folytatása-befejezése, a leletanyag teljes feldolgozása ad választ.Már a feltárás kezdetén nagy számban kerültek elő kerámiatöredékek, melyeket egy X-XI. századi épülethez lehet kötni. A leletek főzőedények nagy méretű töredékei, állatcsontok, orsógombok, néhány vastárgy, restaurálásuktól nagy eredményeket várnak.

A közeli monostor maradványainál nem kerültek elő ilyen mennyiségben az alapítás idejéhez köthető emlékek. A most feltárt szerves anyagokból a szakemberek természettudományos vizsgálatok során fogják meghatározni a leletek pontos korát, ami az előzetes régészeti eredményeket pontosíthatja.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

veszprém

feltárás

régészet