6 festői szépségű tó vidéken: ezek a magyar horgászok kedvencei

HelloVidék   
  Megosztom
6 festői szépségű tó vidéken: ezek a magyar horgászok kedvencei

Az őszi hűvösebb idő remek alkalom a horgászat szerelmeseinek arra, hogy kikapcsolódjanak a természet lágy ölén. Szerencsére hazánkban rengeteg horgásztó található az ország minden részén, így minden adott a pecázáshoz. A somogyi Deseda-tótól kezdve egészen a dányi tóig óriási a választék. Jó hír, hogy rengeteg az ingyenes horgásztó vidéken, így mindenki megtalálja magának a legjobb kikapcsolódási lehetőséget. A HelloVidék most csokorba szedte a legjobb hazai horgásztavak listáját. Lássuk őket!

Deseda-tó

A Deseda-tó, Somogy megye legnagyobb mesterséges tava, Kaposvártól északra található, és közel 8 kilométer hosszan nyúlik el. A tó az 1970-es években jött létre víztározóként, és azóta a környék egyik legkedveltebb szabadidős és természetvédelmi célpontjává vált. A tó környezete festői szépségű, ideális helyszín a természetkedvelők és a vízi sportok szerelmesei számára.

A horgászat a Deseda egyik legnépszerűbb időtöltése, mivel a tó gazdag halállománnyal rendelkezik, többek között ponty, harcsa és süllő is megtalálható itt. A csónakázás és kajakozás szintén kedvelt szabadidős tevékenységek, hiszen a tó csendes vízfelülete kiválóan alkalmas evezésre. Nyáron a strandolás és úszás is elérhető a kijelölt partszakaszokon, így a Deseda valódi vízi paradicsom a kikapcsolódni vágyók számára.

Aranyponty Horgászcentrum

Sárbogárd Örspuszta településrésze Sárbogárdtól Nyugati irányba öt kilométerre található, a Mezőszilasi úton közelíthető meg. Örspuszta a nevét még a római korból örökölte, mert egy római út vezetett itt keresztül a mocsáron, helyörséggel. Fehérvár és az M7 es út irányából a Táci letérőn az autópályát elhagyva 35km kell haladni Soponya, Káloz településeket érintve az út egyenesen a Horgászcentrumba vezet.

A Horgász Centrum területe természetvédelmi terület, ezért megkérjük a horgásztársakat fokozottan, figyeljenek környezetükre. A szemetelés, a természet károsítása bírságot von maga után! Horgászatot csak szemétmentes helyen szabad megkezdeni, a horgászat befejeztével pedig a horgászhelyet hulladékmentesen kell hagyni. A horgász köteles a horgászhely elhagyásakor magával vinni a hulladékot.

A tavak területén található növényeket begyűjteni, irtani, a fákat kivágni, vagy megcsonkítani tilos. Tüzet rakni, főzni csak kijelölt helyeken, a tűzrendészeti előírások betartásával lehet. A tavakban fürödni, szappannal vagy más vegyszerrel mosakodni tilos

Árpád-hegyi horgásztó

Jó hír, hogy a környéken egész évben folyamatos a telepítés. Ragadozókból süllő, csuka találhatóak, a becsült halmennyiség 30-40 q között mozog. A horgásztó mellett játszótér és kisállat simogató is található.

A horgász helyek fedett szélfogóval, szemétgyüjtővel és megfelelő távolságban mosdóval vannak ellátva. A fedett asztaloknál biztosított tűzrakó helyeken családi baráti összejövetelek is lebonyolíthatók.

Faházak és fedett szélfogók is vannak. A hely szolgáltatásai között olyan felszerelések is vannak, ami a kellemes időtöltéshez hozzájárul a nem horgászó vendégek részére. A kisállat simogatóban őshonos magyar állatokat lehet megnézni, etetni.

Borostyán-tó

A 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó a város nyugati határában fekszik. Minden korosztály számára kiváló szabadidős elfoglaltságot és pihenési lehetőséget biztosít. A tekintélyes kiterjedésű állóvizet a Szőce-patak mellett még számos más forrás is táplálja.

A tó körül kialakított, ösvényen végig vezető pályarendszer táblákkal mutatja az irány és az adott feladatsort.

Dányi horgásztó

A tó története a 70-es évek elején kezdődött. A helyi Tsz vezetősége elhatározta, hogy a földjükön keresztül folyó Nagyvölgyi-patakot felduzzasztja annak érdekében, hogy a növénytermesztés ne legyen annyira időjárásfüggő. Magyarul a tó azért készült el, hogy a környező földeket locsolni lehessen.

A tó területén napijegyes horgászat működik. A horgásztó a folyamatos telepítések miatt ma már intenzív horgászvíz, ezért az országostól eltérően pontyra egész évben lehet horgászni. A tó halfaunája olyan változatos /ponty, amúr, keszegfélék, kárász, compó, kecsege, balin, csuka, süllő, harcsa, busa/, hogy legyen bármilyen időjárás a halfogás esélye, mindig megvan.

Gonozd I-II-tavak

Tamási közel 10 000 lakosú kisváros a Balatontól 38 km-re, a 61-es és a 65-ös főutak kereszteződésénél található.

Vízterülete 12 ha, átlagos vízmélysége 1,5 m. A tavak kiemelkedő harcsafogásairól híresek, de a többi halra sem panaszkodhatunk. Jellemző halfajták a harcsa mellett: ponty, amur, süllő, balin, kárász, keszegfélék. Etetett helyeken kifürdött, kemény feneket találni, amelyek jó horgászati lehetőséget kínálnak.

A Gonozd II. horgásztó keleti oldalon találhatnak szabad napijegyes partot, melyet egyébként versenypályaként is használunk. A tavaknál parkoló- és pihenőhelyek állna a hozzánk látogatók rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

horgászat

hal

vidék