Erre sokan nem gondolnak, amikor könyvesboltban járnak: különös dolog történhet velük

HelloVidék   
  Megosztom
Erre sokan nem gondolnak, amikor könyvesboltban járnak: különös dolog történhet velük

Tapasztaltad már azt a furcsa jelenséget, hogy nem sokkal azután, hogy bementél kedvenc könyvesboltodba, ki kellett menned a mosdóba? Fura kérdés lehet, viszont érdekes kutatás kapcsolódik hozzá. Hogy mi? Máris mutatjuk!

Az Eating Well írt cikkében arról, hogy egy 2024. május 13-i Instagram-sorozatban Will Bulsiewicz MD, MSCI – más néven Dr. B, vagy @theguthealthmd – gasztroenterológus és a The Fiber Fueled Cookbook szerzője tette fel ezt a kérdést.

Voltál már valaha könyvesboltban úgy, hogy aztán ki kellett menned a mosdóba, mert bizony eljött a széklet ürítés ideje?

- kérdezi Dr. B., majd hozzáteszi, van valaki, akit Mariko Aokinak hívnak, és ő írt erről a jelenségről.

A könyvesbolt és a bélmozgás kapcsolat

A McGill Egyetem Tudományos és Társadalmi Hivatalának 2022-es cikke szerint van néhány elmélet ezzek kapcsolatban:

  • Az egyik az, hogy a frissen befestett és bekötött könyvek illata a szaglórendszeren keresztül elindíthat valamit a testünkben is, ezért érezzük, hogy ki kell mennünk a mosdóba.
  • A másik Pavlov kutyáihoz hasonlít, akiket arra kondicionáltak, hogy egy csengő hangjára nyáladozzanak, várva az etetést. A könyvesboltokkal és a kakilással kapcsolatban az elmélet az, hogy ha hajlamos vagy olvasni, miközben a "trónon ülsz", az agyad arra van kondicionálva, hogy összekapcsolja a könyveket az ürítéssel. Tehát belépsz egy könyvekkel teli könyvesboltba, és… már érzed is, hogy hív a természet.
  • Aztán ott van az az elmélet, hogy a stressz és a szorongás előtérbe lép, ha éppen a megfelelő könyvet választásán agyalsz. Ilyenkor felgyorsulhat a pulzus, illetve a bélmozgás is, így aztán rohanhatunk a mosdóba.
  • De van a másik opció is: egy könyvesboltba belépni megnyugtató élmény, ami lehetővé teszi, hogy minden, beleértve a beleink is ellazuljjanak. Ezután nem is meglepő, ha menni akarunk a mosdóba, ugye?

Azt hiszem, azért lehet ez, mert a könyvesbolti környezet és hatásai a paraszimpatikus idegrendszert aktiválják. Könyvesboltban lenni szinte ASMR-jellegű hatás. Megvan a pihentető zene. Megvannak a könyvek. Megvan a különleges illat. Ezek a hangok, az illatok segítenek ellazulni, így aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert. Ez az idegrendszerednek azon része, amely a pihenéssel és az emésztéssel kapcsolatos. Így már nem is nehéz megfejteni azt, hogy miért indul be a bélmozgás egy könyvesbolti látogatás után

- tette hozzá Will Bulsiewicz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

könyvesbolt

könyvek

kutatás

széklet

wc