Életveszély az utakon: itt van a legtöbb halálos karambol Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély az utakon: itt van a legtöbb halálos karambol Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a közúti balesetek száma évről-évre tovább növekszik. A tavalyi évben 16 757 közúti baleset történt Magyarországon: ez annyit tesz, mintha átlagosan félóránként történt volna egy baleset a magyar utakon. A területi eltérések igen jelentősek: a baleseti statisztika szerint a Pest megyei utakon a legveszélyesebb utazni, a legbiztonságosabbnak pedig Nógrád megye bizonyult.

A HelloVidék nemrég megírta, mely megyékben okozzák a legtöbb balesetet az ittas sofőrök, most pedig a KSH baleseti statisztikai adatait vesszük górcső alá, és megnézzük, mely megyékben történt tavaly a legtöbb közúti baleset.

Tavaly 2,5 százalékkal, 427-tel emelkedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, a balesetekben pedig szintén többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A 2018-as statisztikák szerint a balesetek 31 százalékát a gyorshajtás okozta, az adatok szerint lakott területen belül az autósok 57 százaléka tartja be a sebességhatárt, 90 km/h-s korlátozásnál már csak a 49 százalékuk, az autópályán viszont más a helyzet: sokan még a 120 km/h-s sebességet sem érik el. A helyzetet súlyosbítja, hogy a legtöbb autós nem tudja, hogy mit kell tennie egy baleset esetén.

A területi eltérések igen jelentősek az egyes megyéket tekintve: a listát Pest megye vezeti, ahol a balesetek 11 százalékát, összesen 1858 esetet regisztráltak. Pest megyében naponta átlagosan 5 közlekedési baleset történt, ami majdnem a hatszorosa a legkevesebb balesettel rendelkező megyének.

A Pest megyei átlagtól jócskán elmarad, ám még mindig kiugró eredménnyel rendelkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol 1001 közúti baleset történt a 2018-as évben. A dobogó harmadik fokára Hajdú-Bihar megye léphet fel 936 esettel, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyék útjain is elképesztően nagyszámú közúti baleset történik.

Ezzel szemben a legkevesebb közúti balesettel Nógrád büszkélkedhet, a megyében csupán 319 eset történt a 2018-as évben. Nógrád megyét szorosan követi Tolna megye 322 közúti balesettel, majd Zala, Somogy és Vas megyék következnek a sorban.

Pest megye nevéhez nem csak a legtöbb közúti baleset, hanem a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset is köthető. Az említett 1858 balesetből 84 eset volt halálos kimenetelű, ez az összes halálos kimenetelű eset 15 százaléka. Nógrád megye a halálos kimenetelű balesetek között is extrém alacsony számmal rendelkezik: a megyében csupán 6 ilyen esetet regisztráltak a tavalyi évben. A közúti balesetekben meghaltak száma évek óta stagnál.

Bár Tolna megyében rendkívül kevés közúti baleset történt tavaly, a közúti balesetek számához képest a halálos kimenetelű balesetek aránya ebben a megyében a legmagasabb, összesen 6,2 százalék. Ez az arány Bács-Kiskun (6 százalék), Fejér (5,6 százalék) és Komárom-Esztergom (5 százalék) megyékben is rendkívül magas, Pest megye a középmezőnyben található 4,5 százalékkal.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

közlekedés

közút

autó

baleset

út

vezetés

gyorshajtás

ksh