Még zárva, de mi bejutottunk: mintha kicserélték volna Ják híres templomát + Videó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Még zárva, de mi bejutottunk: mintha kicserélték volna Ják híres templomát  + Videó

Másfél éves szünet után húsvétkor végre kinyit Vas megye híres román kori temploma, ami aztán már újra látogató lesz. De addig is, épp filmforgatás zajlik Jákon, a készülő Aranybulla-sorozat koronázási helyszíne lesz a templom. A nagyszabású felújítás eddig is izgalmas eredményeket hozott, azonban a műemléki projektnek ezzel még nincs vége – a részletekről Sarkadi Márton műemlékvédelmi szakértővel beszélgettünk.

Közel másfél éve annak, hogy Vas megye híres románkori templomába egy látogató sem léphetett be, azóta tart a jáki Szent György-templom rekonstrukciója. Mint arról a HelloVidék is beszámolt, a 13. századi eredetű épület falkutatása és régészeti feltárása számtalan felfedezést hozott, a többi között sikerült pontosítani az építési periódusokat, még tavaly február elején jött a hír, miszerint nagy valószínűséggel megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának tartott Jáki Nagy Márton sírját és csontjait is.

Egy évvel ezelőtt le is videóztuk, hogy nézett ki a régészeti munkálatok kellős közepén a templom belseje.

A jáki templom, még nyitás előtt

A déli verőfényben mintha nem is ugyanabba a sötét és komor térbe lépnénk be, mint pár évvel ezelőtt. Szó szerint kivilágosodott a jáki templom belső tere, újra láthatóvá váltak a román kori freskók, kiszínesedtek a szürke középkori falak. Ottjártunkkor az utolsó simításokat láttuk, pár ecsetvonás a falakon, itt-ott még akad javítani való, de egy hónap múlva már turistákat is fogad Vas megye híres románkori temploma. Húsvétkor megnyitják a jáki templomot, és a falu szentmiséit is itt tartják majd.

A templomkertben azonban továbbra is dolgoznak, építési terület marad, egyelőre csak a templombelső lesz látogatható. Munkagépek közlekednek majd, ezért is balesetveszélyes lenne, ha a turisták szabadon nézelődhetnének

– közli Sarkadi Márton építészmérnök, műemlékvédelmi szakértő, a helyreállítási munkák Szombathelyi Egyházmegye által megbízott szakmai koordinátora. A szakember még hozzáteszi, a tervek szerint igyekeznek majd megoldani, hogy valamelyik kapun mindig be lehessen menni a templomba, a munkaterület pedig biztonságosan el legyen kerítve.

Az utolsó ecsetvonások
Az utolsó ecsetvonások

Jó hír, hogy húsvét után már turistacsoportok is jöhetnek, meg lehet csodálni a templombelsőt, a homlokzatot, viszont magát az épületet körbejárni még nem lehet – a tereprendezés még hátra van, valamint a felújítási projektben szereplő kiállítás sem lesz készen, kizárólag a templom belső tereiben gyönyörködhetünk, cserébe viszont díjmentesen lesz látogatható, amíg minden el nem készül.

Sarkadi Márton építészmérnök, műemlékvédelmi szakértő is kiemelte, a rekonstrukció után maguk is meglepődtek, mennyire kivilágosodott a templombelső:

Aki korábban járt a templomban, abban az a kép élhet, ahogy a 19.20 századi felújítás előtt írták le a templomot: barlang-szerűen sötét templombelsővel. A 19. század végi restaurálás előtt ugyanis a főhajóablakok be voltak falazva, akkoriban sötétebb ezért volt sötét a templombelső. A 20. század folyamán a páralecsapódás, és a gyertyák kormos lángjának következményeként a templom falai elképesztő módon besötétedtek, hiába nyitották meg újból a 19 század végén az ablakokat, a templombelső elképesztően sötétté vált. Ez napjainkra teljesen megváltozott, befejeződött a falak restaurálása, újra láthatóvá váltak azok az élénk színű díszítőfestések és figurális ábrázolások, freskók, amelyek a falakat borítják, ezáltal a templombelső képe egészen megváltozott, kellemes és derűs, üde és világos templomba léphetünk be.

– meséli Sarkadi Márton. Tényleg mellbevágó a különbség, ezt saját szemünkkel is láthatjuk majd.

Utolsó simítások a jáki templomban - Pais-H Szilvia
Utolsó simítások a jáki templomban - Pais-H Szilvia

Milyen régészeti kuriózumokat találtak még?

A templomban két kriptát találni, amelyek régebben is ismertek voltak. Ezekben – közli Sarkadi Márton – jelentős régészeti felfedezéseket nem lehetett már tenni, azonban ezeken kívül számos temetkezési hely került elő a feltárás során. Ezek nem kripták, hanem földbe temetett személyek sírjai voltak. A sírok rendkívül sok olyan leletet rejtettek, ami igazi tudományos és művészeti értéknek számít. előkerültek továbbá épített téglasírok is, amelyek a földben megépített sírhelyek, ezekben is számos, tudományos szempontból fontos lelet rejtőzött. Hogy mi lesz ezekkel a kincsekkel?

A Jákon előkerült kincsek állami tulajdont képeznek, amit a megyei hatókörű múzeum kell, hogy leltározzon, azonban a Savaria múzeummal történő egyezség alapján ezeket a leleteket Jákon lehet majd kiállítani az itt létesülő új tárlaton

– teszi hozzá a műemlékvédelmi szakértő.

Megtudjuk még, hogy a templom homlokzatain már kevés a munka, de nagy jelentőséggel bíró feladatok vannak hátra, amiket még be kell fejezni. Elsősorban a nyugati kapunak a restaurálása, ezen kívül a kertet kell rendezni.

Itt újdonság lesz, hogy eddig nem volt érzékelhető, hogy ez az épület nem plébániatemplom, hanem egy kolostortemplom. Eredetileg tartozott hozzá egy kolostorépület is, ami a török háborúk idején nyomtalanul elpusztult. Ezt a kolostorépületet a talajburkolatban fogjuk megjeleníteni, az ide látogató nemcsak rajzokról és rekonstrukciós modellekről szerezhet tudomást arról, hogy itt hajdan volt egy kolostor, hanem a helyszínen is érzékelheti majd.

Sarkadi Márton még hozzáteszi, hogy nagy változást fog jelenteni a templom körüli tereprendezés, amelynek következtében az eredetihez, a középkori állapothoz hasonló lesz a templom és a környezete közötti viszony. A hírneves nyugati kapu még jobban fog érvényesülni, érzékelhető lesz hogy egykoron a templomnak milyen lábazata volt.

Utolsó simítások a jáki templomban
Utolsó simítások a jáki templomban

A múzeum és látogatóközpont is épül

A műemlékvédelmi szakértőtől még megtudjuk, hogy a felújítási munkálatok következő állomása a látogatóközpont megépítése lesz:

Olyan látogatóközpont jön létre, ami a turistákat lesz hivatott majd szolgálni, európai színvonalon. Lesz múzeumshop, ahol ajándéktárgyakat és kiadványokat árulnak majd. Ezen kívül az Apáti házban lesz egy újrarendezett kiállítás, és alatta, a domboldalban épül egy új kiállítótér. Régi célkitűzés ez, ami azt szolgálja majd, hogy végre helyet kapjanak a nyugati kapu szobrai, és más, a templomból származó kőfaragványok, amik a 19- 20 század fordulóján végzett restaurálás során kerültek ki onnan, és jobbára raktárakban rejtőztek.

Végezetül újra levideóztuk, az utolsó simítások közepette, egy hónappal a nyitás előtt, most hogyan is néz ki a Jáki templom:

Címlapkép, videó, fotók:Pais-H Szilvia

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jáki templom

felújítás

beruházás

műemléki helyreállítás

műemlékvédelem