Özönlenek a turisták a Balatonra: ezek a legnépszerűbb járások, városok a környéken

HelloVidék   
  Megosztom
Özönlenek a turisták a Balatonra: ezek a legnépszerűbb járások, városok a környéken

A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint írták, a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében - 2022. áprilisban csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől. A leglátogatottabb térség még mindig a Balaton. Cikkünkben most annak jártunk utána, mely járásokba, településekre látogatnak el leginkább a magyarok, ha a Balatont veszik célba.

Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 384 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 844 ezer volt. Az éjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,4-, illetve 2,9-szeresére nőtt a tavaly áprilisihoz képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál. Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki az első négy hónapban.

A pünkösdi hétvége az idén az egyik legforgalmasabb turisztikai időszak volt

A pünkösdi hosszú hétvége forgalma felülmúlta a húsvéti napokét is, a vendégéjszakák száma 76 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken

- közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint mondták, a legtöbben a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térségét keresték fel, sokan érkeztek külföldről is, leginkább a fővárosba. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a pünkösdi időszakban a szálláshelyek forgalmának 69 százalékát a belföldiek adták. A teljes vendégforgalom negyede realizálódott Budapesten, ahol a vendégéjszakák 73 százaléka külföldiekhez köthető.

A szobafoglaltság mindhárom napon kimagasló értéket ért el, a szállodákban szombaton 70 százalékos volt. A vendégek 48 százaléka szállodákban, 31 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken, 8 százaléka panziókban, 7 százaléka kempingekben, 4 százaléka közösségi szálláshelyeken, míg 2 százaléka üdülőházakban szállt meg.

Ezt követte Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, valamint Bük-Sárvár térsége. A települések közül Budapest után a legtöbb vendégéjszakát Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Sárváron, Egerben, Szegeden, Gyulán és Keszthelyen töltötték a látogatók.

Az ünnepi hétvégén a szálláshelyek 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42 százaléka az országhatáron túlról érkezőktől származott. A vendéglátóhelyek árbevétele pünkösdkor meghaladta a 14 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 61 százalékos növekedés. Szombaton és vasárnap is napi 5 milliárd forint feletti bevételt értek el a vendéglátó üzletek, ami kiemelkedő teljesítmény.

Az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszaka várható a hazai szálláshelyeken, ami 10 százalékkal magasabb, mint 1 évvel korábban. Ezzel minden esély megvan arra, hogy a nyárindító pünkösdi hétvégét követően a főszezon kiugró forgalmat eredményezzen

- közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hová megy a legtöbb turista a Balaton körül?

A Balaton turisztikai térség vendégforgalmát tekintve azt láthatjuk, hogy a legutóbbi adatok szerint a vizsgált héten (2022. május 16 – május 22.) a Siófoki, a Veszprémi és a Balatonfüredi járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében. A látogatók száma az első esetében minimális csökkenést (-1%), a második és harmadik esetében növekedést (+9%, ill. +5%) mutat az előző évhez mérten.

A legnagyobb növekedés a Tabi járásban figyelhető meg (+218%), azonban itt továbbra is alacsony maradt az egynapos látogatók száma. Az előző héthez képest valamennyi járásban növekedés
figyelhető meg, legjelentősebb mértékben a Balatonfüredi és a Tapolcai járásokban (+40%, ill. +39%).

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatoni turizmus

balatoni turisztikai térség

turizmus

belföldi turizmus