Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

HelloVidék   
  Megosztom
Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!

Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.

A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.

Ha ráérünk, keressük fel Zsámbékon a romtemplomot, ezt az 1220-ban épült későromán-koragótikus bazilikát, melynek kertjében nyaranta színházi előadások és felolvasó estek zajlanak.

Ruined church in ZsĂĄmbĂŠk, Hungary
A zsámbéki romtemplom

A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.

Napjainkban Etyeki Piknik név alatt havonta szerveződő eseményeken gasztrosétányokat szerveznek, ahol megismerkedhetünk a borvidéki sajtokkal és szárított, érlelt sonkákkal, illetve más gasztronómiai szereplőkkel. Az őszi Etyeki Pikniket idén október 12-én és 13-án rendezik: 20-nál is több pince nyitja ki kapuit ezen a hétvégén, és gasztronómiai, zenei programokkal is készülnek a szervezők.

Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.

Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!

Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.

A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. Úttörők voltak abban, hogy 2001-ben elsőként telepítettek pinot noir szőlőt vörösbor készítése céljából a borvidéken. Jelenleg 54 hektáron dolgoznak (Sopronban is vannak területeik): Etyeken a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir hármasa a meghatározó.

Birtokuk nyugalmat árasztó, csendes, festői környezetben, ültetvények ölelésében fekszik. Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek betekintést adnak a pince életébe. Vendégeiket több egyedi helyszínen fogadják borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Borbárjukban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek boraikkal és történetükkel.

Az Anonym Pince alapítói 2006-os első évjáratukban olaszországi tapasztalataikat felhasználva rögtön pezsgőkészítésbe kezdtek, aminek már akkor nagy sikere volt. Két évvel később készítettek először csendes bort pinot noirból, chardonnayból és sauvignon blanc-ból. Jelenleg több, mint 3 hektár saját szőlőültetvényről szüretelnek. Látványpincéjükben előzetes bejelentkezés alapján bármely nap tudják fogadni a kóstolni érkezőket – akár sajttállal, hidegtállal is.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

etyek-budai borvidék

bor

borvidék

magyar bor

borászat