Kezdődik az őszi szünet, jöhet a kirándulás: most érdemes ide megvenni a jegyeket

HelloVidék   
  Megosztom
Kezdődik az őszi szünet, jöhet a kirándulás: most érdemes ide megvenni a jegyeket

Kezdődik az őszi szünet, érdemes kihasználni a közösségi közlekedés adta előnyöket, ha szünidei kirándulásokat tervezünk. Kedvezményes utazási lehetőséget nyújtanak a MÁV-csoport turisztikai napijegyei, a Magyarország24, illetve a Vármegye24 napijegyek, amikkel az adott régióban vagy az országot behálózó teljes Volánbusz és vasúti hálózaton korlátlanul utazhatunk. Számos úticélhoz könnyen magunkkal vihetjük a kerékpárunkat is a MÁV-START és MÁV-HÉV járatain.

A MÁV-csoport idén is segíti utasait kedvezményes jegytermékeivel és közös szolgáltatásfejlesztéseivel, támogatva a belföldi turizmust. Az utazások tervezésekor EMMA, a MÁV-csoport egységes menetrendi és térképes útvonaltervezője mindig rendelkezésre áll, ahol egy helyen és valós időben követhető minden vonat, Volánbusz és HÉV, továbbá a BKK és számos helyi járat minden lényeges információja, így egyszerűen és könnyen szervezhetjük utazásunkat. Rövidebb, egynapos programokhoz érdemes a Magyarország24 és a Vármegye24 napijegyeket megváltani, amelyek a vármegye- és országbérletekkel azonosan használhatóak fel. Néhány kiemelt régióban a MÁV-csoport turisztikai napijegyei adnak kedvezményes alternatívát az utasok számára.

Napijegyek

A Bakony napijegy egy teljes napon át korlátlan utazást biztosít a Győr és Veszprém közötti, Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasútvonalán, amelynek egy szakasza október elejére újult meg a gyulafirátóti völgyhidakkal együtt. Az 1190 forintos Bakony napijegy jövő év május közepéig hétvégén és ünnepnapokra, illetve az iskolai szünetekben bármely napra megvásárolható és korlátlan utazást biztosít hazánk legszebb vasútvonalán és a térség számos autóbuszvonalán.

Balaton24 napijegy megváltásával a tó partján fekvő települések között vonattal és Volánbusszal, valamint a Balatonfenyvesi kisvasúton utazhatunk korlátlanul. Már néhány rövidebb utazás esetén is megéri megvásárolni, hiszen csak 1090 forintba kerül. A napijegy szintén 2025. május közepéig hétvégén és ünnepnapokon, adott napon 0-24 óráig használható utazásra, illetve iskolai szünetekben bármely napra megvásárolható.

A HÉV kirándulójegyek egyszerű, rugalmas és gazdaságos megoldást kínálnak a kiránduló, akár 10 fős csoportoknak. A HÉV kirándulójegyet a H5-ös, valamint a H8-as és H9-es vonalra (utóbbi kettőre együttesen) lehet megváltani. A jegy egy egész napon át (a következő napon hajnali 2 óráig), az adott HÉV-vonal(ak) fővároson kívüli szakaszain használható, bármelyik irányban korlátlan számú utazásra. Pest vármegye számtalan turisztikai kincse elérhető HÉV-vel a túrázó csoportok számára.

Balatonfenyvesi kisvasút

A Balatonfenyvesi kisvasút az egyetlen, egész évben üzemelő keskeny-nyomtávú vonal az országban, amely nemcsak turisztikai látványosság, hanem a hivatásforgalmat is kiszolgálja. 2021-ben 20 év után újraépítették a csisztai ágat, így újból elérhetővé vált a Berek gyógyfürdője. A kisvasúton a Balaton24 napijegyek mellett érvényesek az országbérletek, a Somogy vármegyebérletek, a Somogy vármegye 24, Magyarország24 napijegyek is.

Gyermekvasút

A budapesti Gyermekvasút egész évben üzemel, csupán szeptembertől májusig hétfői tanítási napokon nem járnak a vonatok. A budai hegyek közkedvelt turistacélpontjai könnyen elérhetőek a kisvonatokkal, így például a főváros legmagasabb pontján lévő jános-hegyi Erzsébet-kilátó, a Hárs-hegyeken lévő Makovecz Imre- és Kaán Károly-kilátó vagy a normafai térség számos kirándulóhelye. A hangulatos erdei vonatozást színesíti, hogy a vasúti szolgálatot 10-14 éves gyerekek látják el. Hétvégenként különböző nosztalgiavonatok is forgalomba állnak. Egész évben programokkal készülnek a családoknak és a kisvasútbarátoknak, a menetrend és a kiránduló célpontok elérhetők a Gyermekvasút honlapján.

Tokaj

Tokaj térségében a Volánbusz járatait használva érdemes kirándulást szervezni. Az autóbuszjáratok érintik a térségben elhelyezkedő fontosabb turisztikai látványosságokat, átszállást biztosítva Tokaj és Szerencs vasútállomásokon a személy és InterCity vonatokra Miskolc és Nyíregyháza irányába/irányából egyaránt. (December elejéig pályafelújítás miatt módosított menetrend érvényes a miskolci fővonalon.) Október 27-től a térségben rendszeresített helyközi járatokkal közelíthetők meg a tokaji borvidék települései a Szerencs-Golop-Abaújszántó, a Szerencs-Mezőzombor-Mád-Mezőzombor-Szerencs és a Tokaj-Bodrogkeresztúr vonalakon.

Ősszel is vonaton kerékpárral

A Balatont körbefutó kerékpárút népszerű úti cél ebben az évszakban is. Ha a tó északi partját célozzuk meg, a MÁV-START Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonata egyszerű eljutást biztosít, ezek a járatok egész évben kerékpárszállító kocsival közlekednek. Budapestről a déli partra pedig a Balaton és a Tópart InterCityket érdemes választani, melyek felváltva óránként indulnak és nyolc kerékpár szállítható rajtuk. Ezek mellett több más járat is kerékpár szállító kocsikkal közlekedi. Fontos, hogy a Balatonhoz közlekedő InterCity, expressz és InterRégió vonatokra a kerékpárjegy (vagy kerékpár országbérlet) mellé kerékpárhelyjegyet is kell váltani.

A Tisza-tó évről-évre növekvő népszerűségnek örvend, hiszen a közúti forgalomtól nagyrészt külön kerékpárúton biztonságosan körbetekerhető. Még november 3-ig hétvégente közlekedik a MÁV-START nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival kiállított Tisza-tó sebesvonata.

A Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es vonatokkal, melyek nagyrészt KISS motorvonatok. November 3-ig hétvégente további gyorsított vonatok is bővítik a kínálatot. A Dunakanyarba utazóknak ajánljuk a Pest vármegye24 napijegyet, amellyel 999 forintért fedezhetjük fel a térség turisztikai látványosságait.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

őszi szünet

utazás

vonat

menetrend

vonatjegy