Csak pénzkidobás, ha így tárolod a fűszereidet: mutatjuk, mire figyelj, hogy ne vesszenek kárba

HelloVidék   
  Megosztom
Csak pénzkidobás, ha így tárolod a fűszereidet: mutatjuk, mire figyelj, hogy ne vesszenek kárba

Legyen szó amatőr háziasszonyokról vagy tapasztalt szakácsokról, valószínűleg azt már mindenki tudja, hogy a jól felszerelt konyhában bizony helyet kell, hogy kapjanak a fűszernövények. Szükség van rájuk, hiszen tőlük válnak az ételeink finomabbá, valamint sokat segítenek a tartósításban és egyes növényeknek még jótékony hatásokkal is rendelkeznek szervezetünkre nézve. Cikkünkben most éppen ezért a közönséges szárított fűszernövények eltarthatóságát jártuk körbe, beleértve azt is, hogyan lehet megmondani, ha készen állnak a kidobásra.

Számos közönséges fűszer- és gyógynövény, mint például a szegfűszeg, a kurkuma, a rozmaring, a zsálya és a fahéj, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul számos kutatás bizonyította már azt is, hogy a fűszernövényekben gazdag ételek gyakori fogyasztása csökkentheti a szív- és légúti betegségekkel kapcsolatos szövődmények kockázatát is.

A legtöbb konyhában ezek a növények szárított, őrlemény formában, tasakos verzióban találhatók meg. Viszont arról sokan megfeledkeznek, hogy ezáltal ezeknek a termékeknek is van szavatossági idejük. Felmerülhet a kérdés, hogy mikor járnak le ezek a fűszerek, illetve mikor kell megszabadulni tőlük.

Cikkünkben most éppen ezért a közönséges szárított fűszernövények eltarthatóságát jártuk körbe, beleértve azt is, hogyan lehet megmondani, ha készen állnak a kidobásra. Lássuk!

A közönséges fűszerek eltarthatósága

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a fűszereket úgy definiálja, mint „aromás növényi anyagokat, egészben, törve vagy őrölt formában, amelyeknek az élelmiszerekben a fő funkciója a fűszerezés, nem pedig a táplálás.

A kulináris világban a fűszerek a növény szárított gyökereiből, kérgéből, leveléből vagy szárából készülnek. Az így készült fűszerek eltarthatóságának meghatározásakor figyelembe kell venni a típusukat, a feldolgozásukat és a tárolásukat. Például a szárított fűszerek általában tovább tartanak, mint az otthon termesztett majd megszárított fűszernövények. Ilyen szárított fűszernövény például a sokak által házilag nevelgetett pirospaprika vagy petrezselyem, amit aztán felfűzve vagy összekötve próbálnak szárítani és tárolni.

Mit és meddig tárolhatunk?

A fűszernövényeket általában 1-3 évig tárolhatjuk.

  • bazsalikom
  • oregano
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • babérlevél
  • kapor
  • petrezselyem
  • koriander
  • menta
  • majoránna
  • zsálya

Az őrölt vagy porított fűszerek eltarthatósága általában 2-3 év.

  • őrölt gyömbér
  • fokhagyma por
  • őrölt fahéj
  • csilipor
  • őrölt kurkuma
  • őrölt szegfűbors
  • őrölt kardamom
  • őrölt paprika
  • zúzott pirospaprika pehely
  • • fűszerkeverékek

Az egészben vagy őrletlen fűszereknél a leghosszabb az eltarthatóság, mivel felületük kisebb része van kitéve levegőnek, fénynek és nedvességnek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hosszabb ideig megőrizzék aromás olajaikat és ízvegyületeiket, mint őrölt társaik. Megfelelő tárolás esetén az egész fűszerek akár 4 évig is elállnak.

  • egész szem bors
  • koriander
  • mustármagok
  • édeskömény magvak
  • köménymag
  • köménymag
  • egész szerecsendió
  • szegfűszeg
  • fahéjrudacskák
  • egész szárított chili paprika
  • citromfű

A só kivétel a szabály alól, mivel méretétől és formájától függetlenül korlátlan ideig használható anélkül, hogy megromolna vagy elveszítené az ízét. Ennek ellenére, ha fűszerezett sót használunk, akkor jó, ha tudjuk:

Miről ismerhetjük fel, hogy már lejártak?

A szárított fűszerek nem igazán járnak le, vagy a hagyományos értelemben nem romlanak meg. Ha azt mondják, hogy egy fűszer megromlott, az egyszerűen azt jelenti, hogy elvesztette ízének, hatásának és színének nagy részét. Szerencsére egy „megromlott” fűszer fogyasztásától vagy felhasználásától valószínűleg nem leszünk betegek.

Sok boltban vásárolt fűszer csomagolásán láthatjuk a lejárati dátumokat, amelyek azt az időtartamot jelzik, amely alatt megőrzik a legerősebb ízüket és minőségüket.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi ideig fogyasztjuk a fűszereket, az illatuk és ízük alapján megállapíthatjuk, hogy mennyire frissek. Törjünk össze vagy dörzsöljünk egy kis mennyiséget a tenyerünkbe. Ha az illat gyenge és az íze halvány, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy lecseréljük őket.

Fűszerek tárolása a maximális eltarthatóság érdekében

A levegőnek, hőnek, fénynek és nedvességnek való kitettségük minimalizálása kulcsfontosságú a fűszerek eltarthatóságának maximalizálásához, ami segíthet csökkenteni a pazarlást, és pénzt takaríthatunk meg ahelyett, hogy új termékeket vásárolnánk.

Gondoskodnia kell arról is, hogy a fűszereket szorosan lezárt, nem porózus tartályokban tároljuk. Az üveg- vagy kerámia edények a legjobb választási lehetőségek közé tartoznak, mivel könnyen tisztíthatók, és kiválóan távol tartják a levegőt és a nedvességet. A műanyag edények is népszerűek, de általában nem olyan légmentesek, és képesek felszívni a különböző fűszerek színét és szagát. Ez megnehezítheti a tisztításukat, ha újra szeretné használni őket. A rozsdamentes acél vagy bádog tartályok is használhatók, de mivel a fém hővezető, még fontosabb, hogy azokat hőforrásoktól, például a tűzhelytől távol tartsuk.

Ne feledjük azt se, hogy a nedvesség gyorsan ronthatja a fűszerek ízét és állagát, amitől azok megsemmisülhetnek vagy megpenészedhetnek. A fűszereket szárazon tarthatjuk úgy is, hogy egy kanál segítségével adagoljuk őket, mielőtt gőzölgő forró ételhez adnánk, ahelyett, hogy közvetlenül a tartályból szórnánk ki őket az ételbe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fűszer

fűszernövény

tárolás

lejárati idő

szavatosság

szavatossági idő

fűszerek

konyha

tárolási módszer

lejárat