Nyakunkon az iskolakezdés, jöhet a mobil-tilalom: ez vár a diákokra, de még sok a kérdőjel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nyakunkon az iskolakezdés, jöhet a mobil-tilalom: ez vár a diákokra, de még sok a kérdőjel

2024/2025-ös tanév küszöbén a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása vált a közbeszéd egyik legmeghatározóbb témájává. Az augusztusban életbe lépett kormányrendelet szerint az okoseszközök ugyan bevihetők az iskolákba, de szigorú szabályokhoz kötött a használatuk. A klinikai szakpszichológus szerint a totális tiltás nem feltétlenül jelent hosszú távú megoldást a telefonfüggőség kezelésére, sőt ha már fennáll az addikció, komoly károkat is okozhat a teljes megvonás - írta cikkében a Pénzcentrum.

A 2024/2025-ös tanév sem kezdődik izgalmak nélkül, tavaly ilyenkor még a tanszerek drágulása, a tanárhiány, és a státusztörvény borzolta a kedélyeket, idén pedig a mobiltelefonok iskolákból való kitiltása van a fókuszban. Mint ismeretes, 2024. augusztus 8-án megjelent a kormány rendelete az okostelefonok és egyéb okoseszközök iskolai használatának korlátozásáról. Ezeket be lehet ugyan vinni az iskolába, de a használni már nem lehet őket feltétel nélkül.

Hogy mindez hogyan hat majd a diákokra, még nem tudni, de az tény, hogy a pszichológia jelen állása szerint a totális tiltás nem vezethet semmi jóra. Sem otthon, sem az iskolában.

A tiltással sosem fogjuk elérni azt, amit a mélyebb megértetéssel, tanítással minden bizonnyal igen, azaz hogy a gyerek magáévá tegye az eszközhasználat szabályait. Tehát a tiltás az alapproblémát nem fogja megoldani, az esetleges függőségre nem gyógyszer. Ha segíteni akarunk, a kérdéskör komplexitásában kell kezelnünk, de az iskolai betiltás legfeljebb tűzoltás lehet, a valódi problémára nem nyújt megoldást. A tiltással, részben meg tudjuk óvni őket, hogy ne alakuljon ki komolyabb idegrendszeri sérülés, ne torzuljon még jobban a személyiségük, de megoldásnak kevés.

- mondta el dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Pénzcentrumnak.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

mobiltelefon

gyermek

diák