Mi történt? Több ezerrel kevesebb diák jelentkezett nyelvvizsgára tavaly

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mi történt? Több ezerrel kevesebb diák jelentkezett nyelvvizsgára tavaly

Novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer. Tavaly 74 ezren vizsgáztak sikerrel, a legtöbben az angollal próbálkoztak: 83 ezerből 57 ezer kaphatott bizonyítványt.

Úgy tűnik, hogy tavaly csökkent a nyelvvizsgázók száma:

- írja a hétfői Világgazdaság, az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

A 111 ezerből 74 ezren vizsgáztak sikerrel, míg 2018 egészében 79 ezren. A legtöbben - 90 ezren - tavaly is középfokú vizsgára jelentkeztek, mintegy 16 ezren pedig felsőfokúra.

Oroszból összesen 406-an nyelvvizsgáztak, kínaira kilencen jelentkeztek.

A második legnépszerűbb nyelv 12 ezer sikeres vizsgázóval a német lett, amelyet a francia és a spanyol követett, nagyjából 800-800 sikeres vizsgázóval.

Novemberben mi is megírtuk, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és más szervezetek javaslatára visszavonta a felsőfokú tanulmányok megkezdését középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötő 2014-es döntését, az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés már a 2020-ban érettségizőkre, felvételizőkre is vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyelvvizsga

oktatási hivatal