Döbbenet, ezt biztosan nem tudtad a dinnyéről: már csak ezért is megéri fogyasztani
Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
Kicsik és nagyok egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos, frissítő finomságért, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. A rendkívül sokoldalú görögdinnye nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Telis-tele értékes összetevőkkel
A görögdinnye több mint 90 %-ban vízből áll, így a hazánkban is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent arra, hogy hidratált maradj a nyári melegben. Sőt, akár az edzésed utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetedben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami a hőségben különösen fontos.
Kevés kalória, sok vitamin
A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.
Likopin az egészségért
A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása szintén előnyös, mivel segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dinnye magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, a dinnyemag B-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, cinket tartalmaz.
Minél pirosabb és édesebb a dinnye húsa, annál táplálóbb
Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választanod. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan mosd meg, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el tudod távolítani. A görögdinnyét legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik.
Szuper receptek dinnyével
Ezzel a három recepttel te leszel a grillpartid hőse. A fetás dinnyesalátához a felkockázott dinnyét locsold meg olívaolajjal, picit sózd és borsozd meg, és apríts rá ízlés szerint mentalevelet és fetasajtot. A könnyű dinnyesaláta remek nyári desszert! A felkockázott dinnye mellé keverj szedret, áfonyát, ribizlit, és grapefruitot, vagy narancsot. Jól keverd össze és tedd kis időre hűtőszekrénybe. A nyári italok alfája a limonádé, amelyet dinnyével is el tudsz készíteni. A kifacsart levet öntsd a poharadba, díszítsd mentával és bogyós gyümölcsökkel.
Dinnyetippünk
Használj a receptekhez magszegény görögdinnyét - ilyen a Bahama, Morena fajta, mivel így nem kerül bele mag. A magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, kevésbé törik össze, jobban kibírja az elfogyasztásáig
- ajánlja Lacházi Pál, dinnyeszakértő.
Címlapkép: Getty Images
TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!
A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)