Kidobtad eddig a dinnyehéjat? Érdemes megmenteni, mutatjuk, mi készülhet belőle
Íme néhány tipp, hogyan érdemes felhasználni és nem elpazarolni a dinnyehéjat!
Íme néhány tipp, hogyan érdemes felhasználni és nem elpazarolni a dinnyehéjat!
A választék rendkívül széles, választhatunk magnélkülit, nagy és kis dinnyét, illetve piros- és sárgabélűt.
Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket...
Bár a külföldről származó dinnyével márciustól már találkozhattunk az üzletek polcain, sokan várják az ízletes és kiváló minőségű hazai dinnyéket.
Van fejlődési lehetőség a hazai dinnyeágazat előtt, az export-piacokon egyre nagyobb a kereslet a magyar görögdinnye iránt. A lehetőségek kihasználásához azonban nagyobb termelői összefogásra van szükség.
Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot.
Elindult a magyar dinnye értékesítése, a nyári időszakban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdiny-nyét és a becslések szerint 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők a földek-ről.
Az idei év nagy területkiesést hozott a görögdinnye-termesztésben, aminek akár pozitív hozadéka is lehet: nem rothad ott a földeken a magyar dinnye, mert nem éri meg betakarítani a termesztőknek, miközben a piacokon horror áron értékesítik a kereskedők a zöldséget.
Vajon milyen lesz az idei dinnye szezon? Miben változnak a fogyasztói szokások? Mire számíthatnak a magyar vásárlók? Ezeket most mind-mind megtudhatjuk!
A szélsőségesen tavaszi időjárás miatt később ültették el a dinnyepalántákat, így egy héttel később kezdődött a szezon. Viszont jó hír, hogy, amint júliustól bekerült az üzletekbe a magyar dinnye, egyre inkább kiszorította az importot a magyar áru.
A rendkívül sokoldalú görögdinnye nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.
A termelők nem voltak egyszerű helyzetben az elmúlt években, hiszen sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem kedvezett nekik.
Kis mennyiségben ugyan, de már elérhető a piacokon és a zöldségeseknél a magyar dinnye, július elsejére pedig minden hazai üzletláncban kapható lesz a mézédes hazai görögdinnye.
Hamarosan kezdődik a dinnyeszezon, jövő hét végétől kezdődően egyre nagyobb mennyiségben kerülhet az áruházakba az idei termés - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
Az ALDI Magyarország a mai naptól országosan minden áruházában egységesen 139 forint/kilogramm áron kínálja a görögdinnyét. Az árcsökkentésre az áruházlánc görögdinnye beszállítója tett javaslatot.
A hódmezővásárhelyi dinnyetermelő, Pap Róbert nem érte be az átlagos, gömbölyded-kerek görögdinnyék termesztésével, hanem valami különlegeset akart létrehozni. Sikerült.
A szezon július 15-e körül érte el csúcspontját, a legnagyobb tételeket ekkor szállították a termelők, innentől mérséklődik a kínálat, a hazai piacok ellátása belföldi termékkel viszont bőségesen biztosított, és exportra is kerülhetnek tételek.
Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők - közölte a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. A termelési költségek jelentős emelkedése 30 százaléknál nagyobb áremelést is indokolhat.
A dinnye egészséges és finom gyümölcs, ráadásul a termőföldek csökkenése ellenére is rengeteg termett belőle idén. Valami mégis félremehetett az értékesítés során, ugyanis elhagyott, gazdátlan földeken rothadnak a sok görögdinnye.
A termést illetően kiváló minőségre és bőséges hozamra számítanak a termelők, ha pedig az időjárás kedvez nekik, akkor egészen szeptember elejéig slágergyümölcs lehet a görögdinnye.