Rangos elismerésben részesült ez a vidéki egyetem: vajon mi a titkuk?

HelloVidék   
  Megosztom
Rangos elismerésben részesült ez a vidéki egyetem: vajon mi a titkuk?

Az SZTE, először a magyar egyetemek közül, a világ legjobb 500 egyeteme közé került egy rangsorban.


 

Augusztus közepén jelent meg a ShanghaiRanking Consultancy magas presztízsű egyetemi kiválósági világranglistája, a 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU). A rangsorra csak négy magyar egyetem került fel, a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban a 401-500. helyen végzett. Ezzel több száz helyet javított, és a legjobb hazai eredményt érte el az SZTE - írja az Infostart.

A napokban jelent meg az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor 2024-es kiadványa. Az ARWU a THE (Times Higher Education) és a QS (Quacquarelli Symonds) rangsorok mellett a három, világszinten mértékadó rangsor egyike. Az SZTE összesített eredményei alapján évek óta mindhárom rangsorban Magyarország egyik vezető egyeteme -írja közleményében az SZTE.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetemként végzett a nemzetközi rangsorban, amelyre idén is csak négy hazai intézmény került fel. Az SZTE világviszonylatban a 401-500. helyet tudhatja magáénak, ahová, egy év alatt több száz helyet javítva, a 701-800. helyről lépett előre.

A nemzetközi szakértők több mint 2500 felsőoktatási intézmény oktatási és tudományos munkáját vizsgálták, és a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát több kiválósági indikátor alapján állítják össze, az oktatás minősége, az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertsége (pl. Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítmények, tudományos munkák idézettsége, az egy főre vetített akadémiai teljesítmény számít a rangsor kialakításakor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

rangsor

szte

elismerés