Különös madár jelent meg a Balatonnál: ezt mindenképp látnod kell! + Fotó

HelloVidék   
  Megosztom
Különös madár jelent meg a Balatonnál: ezt mindenképp látnod kell! + Fotó

Egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján, amely azonnal magához vonzotta a természetkedvelőket és a fotósokat.

Az ékfarkú halfarkas döbbenetes sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat. Szántód környékén izgalmas események zajlanak, hiszen egy ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas tűnt fel a révnél – számolt be a sonline.hu.

Borbély Krisztián szeptember 25-én fedezte fel először a madarat, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette.

Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék. Bár a révállomás közeléből is könnyen megfigyelhető, a legjobb hely talán a kompról adódik, ahol testközelből látható, ahogy az ékfarkú halfarkas a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozza zsákmányukat.

Ez az ékfarkú halfarkas nem mindennapi látvány hazánkban, különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére.

A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér

– mondta a hírportálnak Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozókkal.

Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

madár

balaton

megfigyelés