Cara Nicoletti fiatal kora ellenére figyelemre méltó hatással van a kulináris világra: nemcsak hentes, hanem pék, szakácskönyvíró, gasztronómiai híresség és TV-show házigazda. Már gyermekkorában bepillantást nyert a húsfeldolgozás világába, és mivel a hentes lányaként sokáig csak húst hússal evett, mára már félig-meddig vegetáriánus lett. Amikor átvette a családi vállalkozást, a saját személyiségére szabta a kínálatot, az eredmény pedig egyszerre lett szemet gyönyörködtető és ízletes: megszülettek az egyedi, tarka és egészséges kolbászok.
Az élénk színek és a kinézet azonban másodlagos: a készítő a kolbászok minőségét és a fenséges ízeket helyezi előtérbe. Cara készítményei fele annyi hússal készülnek, mint a hagyományos változatok, az "űrt" pedig zöldségekkel és fűszerekkel tölti ki.
A húskészítmények színét természetes alapanyagok adják: míg a vöröset a cékla, a zöld színt a spenót kölcsönzi az ínyenc falatoknak
- írja a riportjában a Modern Farmer.
Cara folyamatosan kísérletezik olyan rendhagyó kombinációkkal, mint a vietnámi pho leves, a csirke tikka masala és a pulled pork ízű kolbász. A trendi fúziók nagy sikert aratnak a közösségi média platformokon is: Cara ritkaságait már több mint 22 ezren követik az Instagramon.
A gasztronómiai híresség a szivárvány minden színében pompázó hentesáruin keresztül szeretné ösztönözni az embereket az egészséges életmódra és a fenntartható globális állattenyésztésre. A fiatal hentes szerint eljött az ideje, hogy az emberiség kicsit visszavegyen a nagy húsimádó mentalitásból.
Magyarországon is feltörekvőben van a vegetáriánus étrend
A magyaroknál is hatalmas problémát jelent a nem megfelelő táplálkozás, túlságosan sok állati eredetű zsírt és húskészítményt, valamint megdöbbentően kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az elhízottak aránya elkeserítő: felnőttek kétharmada, a gyerekeknek pedig az egyharmada túlsúlyos.
A vegetáriánus és vegán kolbászok remek alternatívának ígérkeznek, ha az egészségünk érdekében több zöldséggel gazdagítanánk az étkezéseinket.
A szalámi és a kolbász ízét főként a hozzáadott fűszerek adják, ezért a húsmentes készítmények meglepő módon majdnem tökéletesen reprezentálják a húsos verziók ízvilágát. Akik először kóstolnak húsmentes kolbászt, azoknak általában pozitív csalódásban van részük.
Hazánkban már nem csak bioboltokban és webáruházakban lehet kapni vegetáriánus és vegán "húskészítményeket": a legnagyobb élelmiszerláncok is próbálják magukhoz csalogatni a speciális étrendet követő vásárlókat. A Spar, az Aldi és a Tesco kínálatában egyaránt találhatunk húsmentes kolbászokat és felvágottakat, melyekhez egyre kedvezőbb áron juthatnak hozzá a vásárlók.
Nemrég az IKEA is felvette a kínálatába a vegetáriánus hotdogot, melyből a bevezetés napján közel 300 darab fogyott el. A cég közleménye szerint a vállalat célkitűzése az, hogy minél több olyan növényi eredetű és pénztárcabarát étel kerüljön a választékba, amely hozzájárul a fenntarthatóbb és egészségesebb élethez. A végleges receptet két év tesztelés és kóstolás előzte meg, a húsmentes virslit pedig a kelkáposzta, a vörös lencse, a sárgarépa és a gyömbér egyvelege alkotja.