Betett a sertéspestis az importnak: a magyar vásárlókon kaszáltak a hentesek

HelloVidék   
  Megosztom
Betett a sertéspestis az importnak: a magyar vásárlókon kaszáltak a hentesek

A Magyar Húsiparosok Szövetsége tizenharmadik alkalommal tartotta meg hagyományos Húsvéti Sajtótájékoztatóját. Előadóik idén is fontos információkat osztottak meg a húsokról és húskészítményekről, valamint arról, hogy az ünnepi készülődéskor mire érdemes odafigyelnie a fogyasztónak.

A böjti napok fogyatkoznak, egyre közeledik a Húsvét, mely hazánk egyik legfontosabb vallási ünnepe. Ilyenkor rengetegen vásárolnak sonkát, idén várhatóan 10 milliárd forintot fognak a fogyasztók költeni húsvétkor. A húsfogyasztás a rendszerváltás óta egyre nagyobb, az ágazatot jelentős ingadozás szokta jellemezni, de jelenleg stabil. A cél az, hogy a Magyarország a sertéspestist mindenképp visszaszorítsa.

2019 szokásos holtszezonnal indult, de most már stabilizálódott. A húsipari termékek bizalmi termékek, sokan egy helyre járnak évekig. A cél az, hogy minél több kiváló minőségű hús kerüljön a magyar polcokra. A nagyobb termelés érdekében az állattartók és feldolgozók közt interaktív csatornát szeretne kialakítani a Nébih. A piaci folyamatoknál megfigyelhető, hogy a sertések száma nőtt.

Győrfi Tamás szerint nem fenntartható az, hogy a vágóhidak épp hogy csak nyereségesek, vagy nem termelnek profitot. Olyan szereplők is vannak az ágazatban, akik nem csatlakoznak a hosszú távú szerződésekhez, pedig a Húsiparosok szövetsége épp ezt tekinti követendő iránynak.

A húsvéti sonka alatt legtöbben a pácolt sonkát értik, pedig rengeteg változata van még. Nyers sonkák nem teljesen nyersek, ezek füstölve vannak, illetve olyan termékek is léteznek, melyk hőkezelésen is keresztül mennek.

A sonka alapanyaga sertés comb, lapocka, marhacomb, lapocka, vagy nagyvad, például szarvas. Ezek bőrrel, bőr nélkül, csonttal, csont nélkül is megvásárolhatók. A gyártás során a sózás és a pácolás nagyon fontos folyamat, erre már gyorspácolási lehetőségek is elérhetők. A hosszan pácolt húsoknál a sótartalom magasabb, mint a gyorspácolási technikával elkészített termékeké.

Hagyományosan a sonkát hideg füstöléssel (20 Celsius fok alatt) készítik, de ma már meleg (40-60 Celsius fok) és forró (60-85 Celsius fok) füstöléssel is készülnek termékek. A sózás és pácolás szerepe azért fontos, mert megnöveli az élelmiszer-biztonságot és segít elkerülni a kolbászmérgezést.

Az ágazat teljesítményére szélsőséges hullámzás jellemző. A húságazat sokkal kiszámíthatatlanabb, mint az élelmiszeripar többi része, ez érvényes a belföldi értékesítésére is, mondta el Éder Tamás elnök. Az élelmiszeripar 2004 óta 2 év kivételével mindig növelni tudta az export volumenét.

Tavaly a sertéslétszám gyakorlatilag stagnált és decemberben 2871 milliós volt. A kocalétszám közel 4 százalékkal növekedett, az állomány nagysága 178 ezerre emelkedett. A magyar húsipar 2018-ban 4704 millió sertést vágott le, ez 1 százalékos csökkenést jelent a 2017-es adatokhoz képest. 2014 óta 1 millióval, 27 százalékkal nőtt a vágáslétszám, miközben a sertéslétszám 4,5 százalékkal csökkent.

A hús és húskészítmények exportjának gyenge teljesítménye főként az afrikai sertéspestis miatt bevezetett kereskedelem-korlátozó intézkedéseknek köszönhető. A belpiaci értékesítés növekedése kompenzálja az export kiesést, de csak volumenben, értékben nem tudta kiváltani.

Az élősertés import csökkent ugyan, de a húsipar mennyiségben nagy mértékben növekedett. 152 ezer tonnáról 171 ezerre növekedett. Az élősertés ára nagyban eltért a szokásostól: tavaly folyamatosan ingadozott a piac, a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagokból kellett dolgozniuk.

A megfelelő tárolás nagyon fontos, ajánlott 12-15 Celsius fokon, száraz helyen tárolni a sonkát, így 1 hónap és fél év között alakul a tartósságuk, ami elsősorban a különböző eljárásoktól és pácoktól függ. A szakemberek azt javasolják, hogy minden fogyasztó olyan gyártótól, árustól vegye meg a húsokat és húskészítményeket Húsvétkor, akikben megbízik, és ne vásároljon kétes eredetű terméket.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

húsipar

húsvét

hús

húskészítmény