Így még sosem etted a vadhúst: fehérboros vaddisznótokány csomboros túrógombóccal

HelloVidék   
  Megosztom
Így még sosem etted a vadhúst: fehérboros vaddisznótokány csomboros túrógombóccal

A legtöbben nagyon ritkán főznek, sütnek otthon a saját konyhájukban vadételeket, kevésbé gyakorlottak benne, éppen ezért tartanak is tőle, hogy elronthatják. Pedig valójában nem nehezebb ezeket elkészíteni, mint más húsételeket. Segal Viktor és Vida József közös szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás fantasztikus erdei ételekkel és alapanyagokkal ismerteti meg az olvasókat.

Segal Viktor és Vida József közös szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. A gróf életműve inspirálta a két séfet, így az ínycsiklandó recepteken kívül többek között azt is megtudhatjuk, milyen Magyarország erdeinek élővilága, illetve hogy feleségének, a most 94 éves Hertelendy Margitnak mi a kedvenc vadétele. Február 14-én a FEHOVÁN dedikálják is a könyvet, ami 55 fogást tartalmaz.

A legtöbben nagyon ritkán főznek, sütnek otthon a saját konyhájukban vadételeket, kevésbé gyakorlottak benne, éppen ezért tartanak is tőle, hogy elronthatják. Pedig valójában nem nehezebb ezeket elkészíteni, mint más húsételeket. A két szakács igazi kreativitással állt a vadételekhez és Széchenyi Zsigmond nyomában járva számos – igen egyszerűen elkészíthető – remekművet alkotott.

Ízelítőként most mutatunk a könyvből egy igazán különleges fogást: a fehérboros vaddisznótokányt, amit a séfek csomboros túrógombóccal álmodtak meg.

Egy egészben, szőrében érlelt vaddisznót lehártyázni és feldarabolni jó móka, ha jó a társaság. S a jó társaságban gyorsan telik az idő, gyorsan jönnek az ötletek. Így kerültünk el a köret kérdéshez, s jutottunk oda, hogy csomboros túrógombóccal vadítsuk meg szeretett vaddisznónk fehérboros tokányát. Fehérbornak viszont mi mást választhattunk volna, mint a szekszárdiak olaszrizlingjét, hiszen mégis csak ott terem a szomszédban.

Hozzávalók (4 adag)

  • 30 dkg kicsontozott vaddisznócomb
  • 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
  • 1 kiskanál paradicsompüré,
  • 1 ek liszt
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 dl húsleves
  • só, bors

A túrógombóchoz

  • 5 dkg túró
  • 6-8 levél csombor apróra vágva
  • 2 tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek vaj

Elkészítés

A vaddisznótokányhoz a húst feldaraboljuk. Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és a lisztet és tovább pirítjuk. Beledobjuk a fokhagymaszeleteket, majd hozzákeverjük a paradicsompürét is. Alacsony hőfokon tovább pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Fűszerezzük és puhára pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, de már ne használjunk bort, csak húsalaplevet vagy ha az nincs, vizet. A túrógombóc elkészítéséhez minden alapanyagot elkeverünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Ezzel érjük el, hogy a gombócunk laza szerkezetű legyen, hiszen nagyon kevés darát használunk fel, viszont több idő kell, hogy összeálljon. A csombort csak a főzés előtt keverjük a masszához. Közvetlenül tálalás előtt főzzük ki, lassan gyöngyöző, de forrásban lévő vízben néhány perc alatt. A nagyobb serpenyőben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a frissen kifőzött gombócokat óvatosan beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk.

Nehézségi fok 5/4
Elkészítési idő 1 óra 20 perc

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

recept

gasztro

vaddisznó

vaddisznóhús

fehérboros vaddisznótokány