Kiszámíthatatlan a húspiac: drágulásra számíthatunk?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiszámíthatatlan a húspiac: drágulásra számíthatunk?

Kiszámíthatatlanná vált a hazai és a nemzetközi húspiac az elmúlt félévben főként a koronavírus és az afrikai sertéspestis miatt. A hazai gyártók szerint a fogyasztás is jelentősen átalakult - írja a Telex.

A portál szerint teljesen kiszámíthatatlanná vált a hazai és a nemzetközi húspiac az elmúlt félévben főként a koronavírus és az afrikai sertéspestis miatt. Jelentősen befolyásolhatja az árak alakulását, hogy a koronavírus miatt alapvetően megváltozott a vásárlási szokásunk és a fogyasztásunk, valamint az, hogy éppen a sertés pestis vagy a COVID-19 miatt valamelyik nagyobb vágóhíd vagy húscég tiltólistára kerül. Az árak Kína kiszámíthatatlan döntései, variálása miatt is pattoghatnak.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a covidos időszak legfontosabb változása az volt eddig, hogy a vendéglátás, turizmus, közétkeztetés szektor fogyasztása előbb szinte teljesen kiesett, majd az újranyitások után is érdemben elmaradt a korábbi szintektől és ez erősen rányomta a bélyegét a szektor mindennapjaira.

A fogyasztás is jelentősen átalakult a hazai gyártók szerint. A kiskereskedelmi (bolti) forgalom ugyan nőtt, de ez nem kompenzálhatta az éttermekben kieső forgalmat. Az emberek fogyasztási szokásai is megváltoztak, ami a kiskereskedelmi láncok, húscégek tapasztalatai szerint olyan dolgokban mutatkozott meg, hogy a kereslet egy kicsit eltolódott az alacsonyabb árú készítmények felé, így javult a nagyobb láncok saját márkás (mérsékelt árú) készítményeinek az értékesítése. Valamint nőtt a szeletelt (előrecsomagolt) termékek aránya a csemegepultos készítményekkel szemben.

Otthon kevesebbet eszünk az értékesebb marhahús-részekből (steak), szűzérméből, kacsából, libából, (libamájból), de még halból is. Az otthoni húsfogyasztás inkább a csirke irányába mozdult. Ez a változás az exportra is termelő magyar cégeknél még erősebben jelentkezett. Úgy tűnik ugyanis, hogy Magyarországon a visszanyitások után a belföldi fogyasztók visszatértek az éttermekbe, külföldön viszont mintha óvatosabbak lennének a fogyasztók.

Miközben a hazai fogyasztás oldaláról ezek a hatások módosították leginkább a piaci struktúrát, valójában az ágazat még egy rakás, már említett hatással is kénytelen volt megküzdeni mint például a koronavírus, a baromfi influenza vagy az afrikai sertéspestis és a forint euróval szembeni gyengülése.

A különböző tényezők miatt a sertésárak néha drasztikusan megemelkedtek olykor meg lezuhantak. Ezek a változások szétdobták a hazai mezőnyt. Aki ugyanis rosszkor vett a gyártásához alapanyagot, az bosszankodhatott, mert a láncok nem fogadták el az áremelési javaslataikat. Aki viszont jól időzített ezzel a tervezettnél jobb évet zárhat. A hazai ágazati szövetség eközben azon dolgozott, hogy tompítsa a kilengéseket, vagyis amikor egy hatalmas német, dán, vagy spanyol vágóhíd, esetleg húsgyár tiltólistára került Kínában, és akár dömpingáron is szabadult volna a rárohadó termékektől, akkor az ne verje szét a többiek árszintjét.

A kereskedelemben ugyanakkor logisztikai fennakadások már nem voltak, így az ügyesebb cégek gyors reakciókkal tényleg tudtak sakkozni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hús

húsfogyasztás

ár