Marhahúsleves egyszerűen: marhahúsleves velőscsonttal, marhahúsleves lábszárból

HelloVidék   
  Megosztom
Marhahúsleves egyszerűen: marhahúsleves velőscsonttal, marhahúsleves lábszárból

Milyen húsból készül a marhahúsleves recept? Marhahúsleves lábszárból, marhahúsleves velőscsonttal. Mutatjuk, a marhahúsleves milyen húsból készül, milyen egyszerű a marhahúsleves.

A marhahúsleves egy igazi magyaros alaprecept: a marhahúsleves velőscsonttal és más alapanyagokkal is készülhet, a lényeg, hogy jól fűszerezzük. A marhahúsleves egyszerűen elkészíthető, igazán finom és ásványianyagokban, vitaminokban gazdag étel ebédre, vacsorára. Mutatjuk, hogyan készül a marhahúsleves lábszárból vagy velőscsontból, milyen húsból készül a marhahúsleves, illetve mennyi ideig fő a marhahúsleves, hogy tökéletes ízű és színű ételt tálalhassunk a családi asztalon!

Milyen húsból készül a marhahúsleves?

A marhahúsleves alapanyagai között többféle húst és csontot is számon tartunk: a legjobb a rostélyos csonttal, a marhafartő, a velőscsont vagy a pörköltreceptekből közismert marhalábszár. Bármelyik alapanyagot is választjuk, finom, aranysárga, fűszeres levet kapunk, amely kellemesen zsíros és tápláló. Marhacombbal, hátszínnel és egyéb sovány, sültnek való hússal ezzel szemben nem érdemes próbálkoznunk, ugyanis azok az alapanyagok egyrészt túl értékesek ahhoz, hogy egyszerűen megfőzzük őket, másrészt nem elég magas a zsírtartalmuk, hogy gazdag, aranyszínű levest kapjunk belőlük.

A marhahúsleves hozzávalói

  • 1,5 kg marhalábszár / marha velőscsont (vagy ezek vegyesen)
  • 3 db répa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 db kisebb krumpli
  • 1 db karalábé
  • 1 kis szelet zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 szem feketebors
  • ízlés szerint só
  • 2 ek olaj
  • 15 dkg cérnametélt
  • ízlés szerint csípős paprika

A marhahúsleves recept elkészítése

  1. Tegyük fel a marhacsontot és/vagy marhahúst egyben, vagy nagy szeletekre vágva főni egy fazék hideg vízben egy kevés sóval és a borssal. Főzzük kis lángon, egy órán keresztül, időnként habozzuk le.
  2. Amíg fő a marhahús, készítsük elő a zöldségeket, hagymákat: pucoljuk meg azokat és vágjuk viszonylag nagy, de vékony szeletekre, kivéve a hagymát, ugyanis annak egyben kell maradnia. Egy óra elteltével adjuk őket a leveshez, fűszerezzük ízlésünk szerint. Főzzük a húst a zöldségekkel további 3 órán keresztül, kis lángon.
  3. Ezalatt főzzük ki a cérnametéltet egy külön edényben, körülbelül 1-2 perc alatt, majd szűrjük le.
  4. Amikor a marhahúsleves recept kész, aprítsuk finomra a petrezselyemzöldet, majd adjuk hozzá a még forró leveshez. Ha nem kedveljük a lében úszó részecskéket, miután a petrezselyem leadta az ízét, le is szűrhetjük.
  5. A kész marhahúslevest tálalásakor kínáljuk forrón, mellé külön a cérnametéltet és az erős paprikát.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

marhahúsleves

marhahúsleves recept

velőscsont

marhahús

leves

leves recept

recept

receptek

gasztro