A legfinomabb püspökkenyér tojásfehérjéből: püspökkenyér recept egyszerűen
Püspökkenyér tojásfehérjéből, püspökkenyér forma használatával: így készül a lefinomabb püspökkenyér a legegyszerűbb püspökkenyér recept alapján, amit tényleg könnyű elkészíteni!
A püspökkenyér egy igazi gazdag karácsonyi fogás: csupa gyümölcs, kellemes, friss tészta és ünnepi hangulat; egy karácsonyi harapnivaló ennél nem is kívánhat többet. Sokan azonban nem tudják, hogy a tökéletes püspökkenyér tojásfehérjéből is készülhet: ha egy másik ételhez, édességhez elhasználtuk a tojások sárgáját, nem kell kidobnunk a maradék fehérjét, ugyanis nagyszerű finomságot készíthetünk belőle. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!
Klasszikus karácsonyi püspökkenyér recept
A püspökkenyér hozzávalói
- 7 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- 120 g búza finomliszt
- 100 g mazsola
- 200 g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, barack, áfonya, papalya)
- 1 citrom héja
- ízlés szerint 2 ek zúzott mandula
- a püspökkenyér forma kenéséhez vaj és liszt
A püspökkenyér recept elkészítése
- Aprítsuk fel az aszalt gyümölcsöket, hogy a darabok ne legyenek nagyobbak a mazsoláknál, majd keverjük hozzájuk a zúzott mandulát.
- Egy tálban verjük fel a tojásfehérjéket, majd a porcukrot hozzáadagolva verjük őket addig, míg kemény hab nem jön létre. Ekkor keverőlapáttal óvatosan forgassuk hozzá a lisztet, végül az aszalt gyümölcsöket is.
- Vajazzuk ki a püspökkenyér forma oldalait, hintsük meg egy kevés liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér masszáját; egyengessük el benne.
- 170°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt, hőlégkeveréssel. Amikor kész, hagyjuk a sütőformában kihűlni, majd egyszerűen borítsuk ki. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Püspökkenyér tojásfehérjéből? Könnyebb, mint gondolnád!
Sokan nem tudják, hogy maradék tojásfehérjéből püspökkenyér is készíthető, pedig igaz! Az ünnepi sütés-főzés során rengeteg tojásfehérje marad meg (számos recept csak a tojás sárgáját kéri), éppen ezért, ha nem szeretnénk, hogy a tojás másik, értékes része kárba vesszen, ez egy remek útja a fehérje felhasználásának. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!
Hozzávalók
- 7 db tojásfehérje
- 120 g kristálycukor
- 120 g búza finomliszt
- 1 dl olívaolaj
- 40 g vegyes asztalt gyümölcs (pl. mazsola, aszalt sárgabarack, áfonya)
- 2 ek kandírozott narancshéj
- 2 ek mandulaszirom
- 1 ek vaj (a püspökkenyér forma kenéséhez)
A tojásfehérjés püspökkenyér készítése
- A püspökkenyér sütőformát vajazzuk ki, majd hintsük meg egy kevés liszttel. Az asztalt gyümölcsöt aprítsuk egyforma méretűre.
- Robotgéppel verjük a tojásfehérjét kemény habbá, apránként adjuk hozzá a cukrot, majd ha kész a fehér tojásfehérjekrém, forgassuk hozzá spatulával az átszitált lisztet, az olívaolajat és az aszalt, illetve kandírozott gyümölcsöket.
- Kanalazzuk a püspökkenyér gyümölcsös masszáját a sütőformába, majd szórjuk meg a tetejét a mandulaszirommal (opcionálisan kihagyható).
- 170°-ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses üzemmódban süssük a süteményt aranybarnára. Miután langyosra hűlt, vegyük ki, szeleteljük fel és tálaljuk porcukorral meghintve.
Hogy néz ki a püspökkenyér forma?
A püspökkenyér forma egy egyszerű sütőforma, ami készülhet fémből és hőálló szilikonból is; alakja mély és hosszúkás, leginkább az őzgerincre emlékeztet. A legtöbb háztartási boltban, áruházban kapható.
Címlapkép: Getty Images