Kidobtad eddig a dinnyehéjat? Érdemes megmenteni, mutatjuk, mi készülhet belőle

HelloVidék   
  Megosztom
Kidobtad eddig a dinnyehéjat? Érdemes megmenteni, mutatjuk, mi készülhet belőle

Kevesen tudják, hogy a görögdinnye szinte minden részét meg lehet enni. Nem csak a lédús, piros, gyümölcshúsra gondolunk, hanem bizony a dinnye világos rózsaszín, fehér héjára is! Íme néhány tipp, hogyan érdemes felhasználni és nem elpazarolni a dinnyehéjat!

A görögdinnye csodálatos felüdülés nyáron. A lédús, piros gyümölcshús elfogyasztása után azonban általában egy nagy adag héj kerül a szemétbe. Nem kell, hogy így legyen! Ne dobd ki a héját, előtte használd fel belőle, ami még menthető! A görögdinnye "fehér részét" hozzáadhatod egy nyári salátához vagy turmixhoz, savanyíthatod is vagy lekvárba főzheted. Sőt, a magokból is van mit készíteni!

Használd fel, amit még lehet!

Az Öko Test cikke szerint, a görögdinnye külső, sötétzöld héja kivételével az egész gyümölcs ehető. A héj, azaz a zöld bőr alatti fehér réteg rostokat, C-vitamint és aminosavakat tartalmaz. Aki újra felhasználja a görögdinnye héját, az is tesz valamit az élelmiszer-pazarlás ellen.

1. A görögdinnye héja jól illik salátákhoz és turmixokhoz

A legegyszerűbb felhasználás a görögdinnye héjához, ha turmixokhoz adjuk hozzá a fehér részét – szinte bármilyen gyümölcskeverékhez jól illik. A görögdinnye héja fehér húsának íze leginkább az uborkára emlékeztet.

Talán ezért is ideális egy nyári saláta hozzávalójaként is. Zöldséghámozóval távolítsuk el a legkülső héját, és a fehér húst egy reszelő durvább felén reszeljük le, vagy apró rudakra vágva adjuk a salátához.

2. Dinnyehéjból lekvárt is készíthetünk

Távolítsd el 500 gramm görögdinnye héjáról a zöld külső réteget, kockázd fel, majd tegyél hozzá egy kevéske piros gyümölcshúst. Adj hozzá 250 gramm befőzőcukrot, és hagyd állni fél napig a keveréket. Ha letelt, akkor a keveréket egy lábasban forrald addig, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét, és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.

3. Készülhet belőle savanyúság is

A görögdinnye héjából savanyúság is készülhet, de sajttal és saláta feltétként is megállja a helyét. A savanyúsághoz kell:

  • 500 gramm görögdinnye fehér része, és a piros részéből is egy kicsit
  • 200 ml almaecet
  • 200 ml víz
  • 200 gramm cukor
  • 1 teáskanál só
  • Fűszerek (friss gyömbér, szegfűszeg, bors, citromhéj)

Elkészítés:

A görögdinnye húsát apróra vágjuk. A vizet, az almaecetet, a cukrot, a sót és a fűszereket felforraljuk, és a dinnyedarabokat öt percig főzzük. Még forrón poharakba töltjük, és kihűlés után hűtőben tároljuk. Legjobb néhány napon belül elfogyasztani, akkor ízlik a savanyúság a legjobban.

4. Ne dobd ki a dinnyemagot

Nem kell fáradságosan kihúzni a magokat a görögdinnyéből, inkább meg kell őket enni. Rengeteg értékes A-vitamint, B- és C-vitamint, telítetlen zsírsavakat, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak.

Ha nem eszed meg a dinnyével, akkor se dobd ki! A kikanalazott szemeket szárítsd meg és turmixold, aprítsd porrá. Ezt a port bármilyen turmix italban vagy müzliben fogyaszthatod.

Továbbá, a görögdinnye magjait meg is száríthatjuk, kevés olajon és sóval serpenyőben megpiríthatjuk, majd harapnivalóként rágcsálhatjuk, vagy a salátára szórhatjuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dinnye

dinnyemag

dinnyehéj

dinnye húsa

dinnye magja ehető

dinnye héja ehető

dinnye fehér húsa

dinnye felhasználása

dinnyemag keverék

turmix

smoothie