Már sütije is van a Balatonnak: pofont adna a szezonalitásnak + Képek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Már sütije is van a Balatonnak: pofont adna a szezonalitásnak + Képek

Stílusosan a magyar tengernél mutatták be a Balaton sütijét, ami egyre több tó körüli cukrászdában elérhető, de már országosan is kezdik megismerni. A sütemény külső megjelenésében idézi a Balatont, ízvilágában is a helyi alapanyagokat népszerűsíti: az otelló szőlőt, a málnát, a szedret és a mandulát. A Balaton sütijét népszerűsítő rendezvényre mi is meghívást kaptunk, ahol többek között olyan kérdésekre is választ kerestünk, mint hogy mennyire megvalósítható ma a négyévszakos nyitvatartás egy cukrászda-kávézó esetében, vagy hogy van-e lélektani határa egy sütemény árának hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai régiójában.

A Balatonnak már van saját fagylaltja, kávéja, ginje, bora, sajtja és sok-sok kézműves terméke. Tortája, süteménye azonban eddig még csak az országnak volt, így stílusosan hiánypótló a most debütált Balaton sütije kezdeményezés. A desszert küllemében is a magyar tengert idézi: a kék vizet, a szelet, a hullámokat és a vitorlásokat. Elkészítése pedig igazi kihívást jelentett.

Amikor a Balaton süteményét készítettem, azzal nem csupán egy desszertet akartam alkotni, hanem egy élményt adni azoknak, akik megkóstolják. Ez a desszert visszaidézi a gyerekkorom legszebb pillanatait, amikor a nagyszüleimnél jártam és a friss szőlő ízét éreztem a számban. Ezt az emléket is szerettem volna megosztani másokkal. A sütemény összetevői között ott a málna és a szeder, amelyek a Balaton-vidék ízvilágát tükrözik, de megosztani az volt a legfontosabb, hogy a desszert megjelenése is a tavat idézze. A tetejére kék tükörplazúr került, mintha a Balaton nyugodt víztükre lenne. A borítása világoskék bársonyfúvás, ami a balatoni szelet idézi, miközben a víz mélységeinek különböző árnyalatait hivatott megmutatni

– mondta a vonyarcvashegyi bemutató eseményen Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza, aki hosszú ideig kísérletezett a recepttel.

Ahogy azt elárulta, minden összetevőt ő maga állított elő, semmi kész vagy félkész alapanyagot nem használt fel a desszerthez. És az eredmény? Egy különleges sütemény, amit folyamatosan finomított és alakított, hogy még jobbá és egyedibbé tegye.

A Balaton sütijének minden egyes szelete egy-egy darabja annak az örökségnek, amelyet a Balaton jelent számomra, számunkra. A recept természetesen szigorúan titkos, amit nem adunk ki, és még a legkisebb részlet is hozzájárul a végeredményhez. Ez számomra nem csak egy desszert, hanem egy óriási elismerés is. A következő lépés a sütemény tortaváltozata, aminek a formája egyelőre még képlékeny és folyamatosan dolgozunk rajta, hogy tökéletes legyen. Ahogy a süteménynél, úgy itt is kizárólag minőségi alapanyagokat használunk majd

– emelte ki Farkas Bernadett, hozzátéve, hogy a desszert végül harmonikus ízvilágot kapott, ami megfelel a mai kor követelményeinek, miközben megjelenésében a modern, nemzetközi cukrászatot képviseli.

A legautentikusabb persze a tó partján megkóstolni a süteményt, ahol már megszoktuk, hogy „fagylalt nagyhatalomként” tekintünk a Balaton környékére, ahol rengeteg díjat és érmet szereztek a fagyikészítők az elmúlt években hazai és nemzetközi versenyeken. Most mondhatni, sütemény fronton is igyekeznek erősíteni.

Úgy gondolom, hogy a Balaton süteménye egy jelentős szakmai mérföldkövet jelent, ami nemcsak a magyar cukrászipart, de a balatoni régiót is erősíti. Ezzel a kezdeményezéssel sikerült elérnünk, hogy a helyi alapanyagok, mint a málna, mogyoró és mandula is főszerepet kapjanak. Ezek mind a környék adottságait tükrözik és hozzájárulnak az abszolút ízértékek megteremtéséhez. Kiemelten fontos számunkra, hogy egészséges és minőségi alapanyagokat használjunk, és ez a projekt kiválóan példázza, hogyan lehet a természetes összetevőkkel a legmagasabb szinten dolgozni

– hangsúlyozta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, akit kifaggattunk a Balaton körül kapható sütemények jelenlegi áráról is, ami bizonyos esetekben akár a „csillagászati összegeket” is elérheti.

A szakember a sütemények árával kapcsolatban megjegyezte, hogy ma is vannak lélektani határok. Korábban ezt az ezer forint jelentette, és a cukrászok, vállalkozók nem merték átlépni ezt a küszöböt, ám az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a prémium termékek esetében akár a háromezer forint körüli árat is elfogadják a vásárlók.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyártói oldal költségei, az alapanyagok beszerzése és a munkabérek nagymértékben meghatározzák az árakat. Az azonban tény, hogy ugyanazt a süteményt egy étteremben gyakran kétszer annyiért kínálják, mint egy cukrászdában, ami egyre nagyobb kihívást jelent az iparág számára. Megpróbáljuk követni a nemzetközi trendeket, bár ezek beépítése a hazai kínálatba nem mindig egyszerű. A Balaton süteménye és a hasonló projektek ugyanakkor segítenek abban, hogy megmutassuk azt, hogy a magyar cukrászat nemzetközi szinten is versenyképes tud lenni. Az ilyen kezdeményezések elősegítik a szakmai továbbfejlődést és új lehetőségeket teremtenek a cukrászok számára

– mutatott rá Erdélyi Balázs, aki a kézműves technológia és a minél magasabb minőségű termékek előállítása mellett kardoskodik.

A Balaton süteménye vélhetően egy újabb versenysorozatot indít el, hiszen az ilyen kezdeményezések mindig felkeltik a szakma érdeklődését. Az első év a szakemberek szerint várhatóan nehezebb lesz, de utána egyre több jelentkezőre számítanak, akik szívesen csatlakoznak majd ehhez a kihíváshoz. Úgy vélik, ez a sütemény a négyévszakos Balaton egyik fontos alapkelléke lehet majd, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a tó környéki gasztronómia még inkább vonzó célponttá váljon az év minden szakában.

Ez utóbbi elképzelést erősítette Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa is, akinek a saját tapasztalatai azt mutatják, hogy ősszel és télen is „meg lehet fogni” a törzsvendégeket, akik szívesen látogatnak el a Balatonhoz egy-egy kávéra vagy süteményre. Szerinte a titok egy dologban rejlik: mindig nyitva kell tartani és szezonális alapanyagokat használni. Az egész éves nyitvatartással eők már elérték, hogy télen adják el a legtöbb desszertet a partnerüzleteikben.

A Balaton sütije kezdeményezés a VisitBalaton365 és a Magyar Cukrász Ipartestület kampányának a része, ami ezer indokot sorol fel az őszi Balaton mellett. Priczinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője bízik benne, hogy utazók minél több módon megismerik majd a Balatont, és „akár egy falatból is érzik, mennyire szerethető és izgalmas úticél”. A projekt révén szeretnének elindítani egy közös gondolkodást is, hogy vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak a Balatont jellemzi.

Címlap, fotók: Jeki Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

süti

balaton

gasztronómia

turizmus

turizmusfejlesztés