- Fogadjunk, hogy Te nem így sütöd: íme a tökéletes rántott hús 3 fortélya
- Íme a tökéletes kacsasült receptje: mutatjuk, hogyan készül és milyen köret illik mellé
- Több száz évig titokban tartották: lehullott a lepel a tökéletes linzertorta receptjéről
- Ne keresgélj tovább: íme 5 szuper recept, hogy te készítsd a legfinomabb fasírtgolyót
- Igazi nemzeti kincs: az erdélyi nagymamák csodaszere, a puliszka! + recept
Mindannyian tudjuk, mennyire ikonikus eleme a magyar konyhának a rántott hús: a klasszikus vasárnapi ebédek legfőbb fogása, azzal együtt, hogy nem igényel különösebb gasztronómiai bravúrt az elkészítése. Szeretjük a híres borjú bécsit, de valljuk be, azért a legtöbb magyar konyhában sertés és csirke fürdik a panírban. Különböző köretekkel, savanyúsággal fogyasztjuk a rántott húst, de a lényeg mégis csak az: ne legyen száraz, hanem ízes és szaftos! Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái - Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a Gasztromesék legutóbbi részében azt derítette ki, melyek a legfontosabb mozdulatok, amitől egy rántott hús isteni lesz, és természetesen a tökéletes rántott hús elkészítésének menetét is pontról pontra megosztották a HelloVidék olvasóival.
Rántott hús fortélyok
- A húst előző este alaposan besózva tegyük a hűtőbe egy éjszakára!
- Mindig saját magunk reszeljük nagy és kisebb darabokra a kiflit panírmorzsának!
- A tojásokhoz + egy tojás sárgáját keverjünk!
- Minél kevesebbszer érjünk a panírhoz!
- A bepanírozott húsokat először pirítsuk meg vajon egy külön serpenyőben, hogy illatos legyen a panír!
- A sütőolajhoz keverjünk egy kis sertészsírt, hogy ropogósabb, pirosabb legyen a bunda!
- Olyan húst válasszunk, amiben van egy kis zsiradék, hogy ne legyen száraz sülés után, valamint egy darab csont, mert amellett a legfinomabb a hús!
Hozzávalók (4 főre)
Rántott sertéstarja
- 6 szelet rántott csontos, szeletelt tarja
- 1 ek só
- frissen reszelt szikkadt kifli
- 2 egész tojás + egy sárgája
- 150 g liszt
Májas szárny
- 4 db csirkeszárny
- 4 db csirkemáj
- frissen reszelt kifli morzsának
- 2 egész tojás + 1 sárgája
- 100 g liszt
- 2 kk só
- 50 g vaj az elősütéshez
- 300 ml étolaj
- 100 ml zsír
Elkészítés
Rántott tarja
A húsokat előző este kiklopfoljuk és alaposan besózzuk, letakarva a hűtőben pihentetjük másnapig. Ez a legfontosabb kulcsa minden rántott húsnak. Másnap a lisztet átszitáljuk, a panírnak való kiflit lereszeljük. A reszelés felét az apró lyukon, a másik felét a nagyobb fokozaton végezzük. A másik fontos dolog, hogy nem érünk a húshoz, csak minimálisan, kézzel, egy villával végezzük az egész panírozást, bő lisztben, tojásban, prézliben, hogy szép egyenletes legyen a bunda sülés után.
A tojást felverjük, és már nem sózzuk meg. A tökéletes rántott húshoz 2 serpenyőt használunk. Az egyikben minden húshoz egy kis darab vajat olvasztunk, amin megpirítjuk a szeletek mindkét felét, hirtelen, gyorsan 1-1 perc alatt, majd áttesszük a másik serpenyőbe, ahol már forró az olaj és zsír keveréke, ebben sütjük meg. Az első oldalát fedő alatt 20 percig, a másik oldalát már fedő nélkül, közepes lángon 15 percig.
Májas szárny
A szárnyakat is besózzuk előző este, majd másnap töltjük meg a májjal. A szárny kiscomb részénél van egy nagyobb rész bőr darab, oda tesszük be óvatosan a májat. Kicsit csúszkál, de ezt már kézzel, óvatosan panírozzuk és azonnal emeljük be a forró zsír- olajba. Pont úgy kell elképzelni, mint amikor töltjük a csirkecombokat, csak itt egy kicsit kisebb a hely és jobban csúszik a máj. Hogy miért érdemes játszani ezzel? Isteni ez a falat a tányéron!
A legfinomabb immunerősítő ételek nyomában
Gasztronómiai kalandozásunk következő állomásaként három olyan ételt és italt mutatunk, ami gyorsan helyreállítja az inmunrendszert, és még finomak is. A középpontban a skandináv minestrone lesz, amibe többféle immunerősítő alapanyag, valamint lazac is kerül.
Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készülnek a legfinomabb immunerősítők, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!