Íme a tökéletes kacsasült receptje: mutatjuk, hogyan készül és milyen köret illik mellé
- Így készül a francia hagymaleves: minden bajra gyógyír lehet
- A legfinomabb őszi lélekmelegítő: íme a tökéletes csülkös bableves és krumplis pogácsa receptje
- Ne keresgélj tovább: íme 5 szuper recept, hogy te készítsd a legfinomabb fasírtgolyót
- Így készül a legfinomabb szüreti ebéd, a székelykáposzta: itt a tökéletes recept
Mátyusföldön a kacsát meg kell tudni rendesen sütni úgy, hogy a bőre ne legyen fehér, nyúlós, rágós, gumis és szagos. Kiváló köretekkel kínálják nem csak a nagy, több fogásos ünnepi ebédeknél, hanem az év sok vasárnapján is. Mutatjuk a fortélyokat!
Királyrév, így hívják azt a települést, ami Győrtől 50 kilométerre helyezkedik el, közepén átfolyik a „Fekete víz”, ami a helyiek szerint egyenesen a Fekete - tengerbe torkollik. Igaz, Szlovákia területén van, de színtiszta magyar falu. Itt és a környező településeken, azaz Mátyusföldön a kacsát meg kell tudni rendesen sütni! A bőre ne legyen fehér, nyúlós, rágós, gumis és szagos. Kiváló köretekkel kínálják nem csak a nagy, több fogásos ünnepi ebédeknél, hanem az év sok vasárnapján is. Az ekkor szokásos menü: kacsasült párolt káposztával és francia salátával.
Mi történik, ha nem sikerült? A lányt akár haza is küldik.
Nem azért, mert hímsoviniszta felfogásban élnek, hanem mert a hagyományaik részévé vált a tökéletes kacsapecsenye. Így hát érdemes az anyukáknak maguk mellé állítani a fiatal lányokat, például búcsú környékén, és megmutatni minden fortélyát az elkészítésének, hogy ne ezen múljon a jó hírük - derült ki Gasztromesék rovatunk múlt heti cikkéből, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András jóvoltából.
A tökéletes kacsavacsora receptje
Hozzávalók (5-6 főre)
Pecsenye:
- 3 kg kacsa
- 2 ek só
- 1 ek majoranna
- 1.5 dl víz
Káposzta:
- 2 kg káposzta
- 1 db alma
- 1 ek kristálycukor
- fél k őrölt kömény
- 1 dl száraz bor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kk só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
Franciasaláta:
- fél kg krumpli
- 300g vegyes zöldség (zöldborsó, sárgarépa, vajbab, kukorica)
- 4 ek majonéz
- 150ml tejföl
- 3 db csemegeuborka
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek kristálycukor
- 1 kk só
- 1 ek ecet
Elkészítés
Kacsa: A kacsát még előző este feldaraboljuk. A nagyobb méretű háj részeit levágjuk és kisebb darabokra, kb 3-4 cm, szeleteljük, hogy könnyebben kisüljön a zsiradék belőle, de mégis maradjon valami kis töpörtyű. A bőrős részeket beirdaljuk, éles késsel, vékonyan, csak a bőrt. Egy kis tányérra kiöntjük az adott só mennyiséget, abból sózzuk be a kacsa minden részét, nagyon alaposan. Lefedjük, és a hűtőben pihentetjük reggelig.
Másnap egy nagy, vastag aljú fazékba tesszük először a hájakat, aztán a húsokat, vizet öntünk az aljára és maximum 1 ek olajat a kezdéshez. Megszórjuk majoránnával és indulhat a főzés. Közepes lángon (1-9: 5-ös)1.5 órán keresztül, lefedve pároljuk. Amikor teljesen puha, mehet a sütőbe.
A sütőt ekkorra már előmelegítettük 200 fokra és a kacsákat bőrükkel felfelé sorakoztatjuk egy tepsire, ráöntjük a zsiradékot is. Hogy igazán ropogós legyen a bőre, minden részre egy evőkanálnyi tejet öntünk. Betesszük a sütőbe és legalább 15 percig sütjük. Amikor kellőképpen piros, középbarna, akkor vesszük ki. A kacsa így lesz belül tökéletesen omlós, porhanyós, kívül pedig ropogós.
Káposzta: Ledinsztelünk 1 fej, apróra kockázott hagymát, majd jöhet rá a kockázott, friss lila káposzta, a kockázott alma, 2 db babérlevél, kömény, só, 1 dl vizet. Fedő alatt 30 percig pároljuk, majd cukrozzuk, keverjük és felöntjük a borral. Hagyjuk elpárologni belőle az alkoholt és 5-10 percig még forraljuk. A káposzta ne legyen kemény, de picit roppanjon még, mikor elkészült.
Franciasaláta: Először a forrázott hagymát készítjük el, ami tulajdonképpen a kulcsa, nyitja és a legjobbja a salátának. E nélkül csak „egy francia saláta” marad a sok közül. A hagymát felkockázzuk és fél dl vízbe feltesszük főni a cukorral és a sóval. Felforraljuk, forralástól még 2 percig főzzük és levesszük a tűzről. Beleöntjük az ecetet, elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krumplit és a zöldségeket puhára főzzük és szintén teljesen kihűtjük. Miután minden alapanyag hideg, összeállítjuk a salátát. Egy nagy tálban kikeverjük a majonézt, tejfölt, aprított csemege uborkát, beleöntjük a forrázott hagymát a levével együtt. Alaposan összekeverjük és hagyjuk legalább 4-5 órát érni a hűtőben, de a legjobb egy éjszakán át.
A tökéletes linzi torta nyomában
Gasztronómiai kalandozásunk következő fogása a linzi torta lesz.
Talán kevesen tudják, hogy a linzi torta a világ egyik legrégebbi tortareceptje. Már egy 1696-os osztrák szakácskönyvben is szerepel, a nevét pedig egy grófnő adta neki. De hogy mi a linzi torta titka, és mi az a szépség, ami mellé a pohárba kerül, kiderül pénteken a Gasztromesékből!
Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készül a tökéletes linzi torta, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)