Több száz évig titokban tartották: lehullott a lepel a tökéletes linzertorta receptjéről

HelloVidék   
  Megosztom
Több száz évig titokban tartották: lehullott a lepel a tökéletes linzertorta receptjéről

Gasztromesék rovatunkban helyet kapnak rég elfeledett vagy közkedvelt, híres receptek is. Éppen ezért kerülhetett terítékre a Linzertorta is, melynek receptúrája több száz évig rejtve maradt. A történelmi feljegyzések szerint, 367 éve jegyezték fel róla az első receptet, amit aztán mindenki kedvére próbált alakítani. Mi most megmutatjuk, hogy készül a magyaros változat.

Nevét, mint „Linzer”, Linz városáról kapta, hiszen a legenda szerint a linzi női pékek készítették legjobban a sütemény alapját adó, már fogalommá vált, és az egész országban kedvelt omlós tésztát.

1796-ban Johann Konrad Vogel Linzben lévő cukrászdájában mutatta be az édességet, méghozzá úgy, hogy ajándékként árulta, szép csomagolásban, ami nem is csoda, hiszen ez az édesség maga a szépség. Világhírűvé azonban 1850 körül vált, Franz Hölzlhuber cukrászmester által, aki elvitte Amerikába. Így ismerték meg az óceán másik oldalán is, és vált kedvencé világszerte a rendkívül egyszerű és tökéletes sütemény.

Hogyan készül a tökéletes Linzertorta? A lényeg a titkos hozzávalóban rejlik!

Sok ételre mondjuk azt, hogy „Nem tudod elrontani, olyan egyszerű”. A zsenialitásban azonban mindig van egy kis csavar. Az igazi szenzáció 3 részből áll: 1.a tésztaaljból – ami őrölt mandulát tartalmaz és finom cukrot, 2.a töltelékből – ami savanykás, de kellőképpen cukros, és 3.a felső tésztarétegből, ami pisztácia vagy diómarcipánból áll, és habnyomó zsákból nyomják a torta tetejére. Mindemellett a tészta vastagabb, a tortát csak másnap szelik, sőt a legnagyobbak azt állítják, hogy minél tovább áll, annál jobb a sütemény, hiszen a tészta minden nap egy kicsivel több lekvárt szív magába, így teljesen megváltozik egy hét után. Olyan, mint egy bor a palackban. Hát, nem csodálatos?

Hogyan készül a magyarok Linzertortája? Mutatjuk!

Hozzávalók (35 cm piteformához):

Tészta:

  • 350 g finom búzaliszt
  • 150 g darált dió
  • 50 g kristálycukor
  • 2 db egész tojás
  • 2 ek hideg víz

Töltelék:

  • 500 ml kökénylekvár /vagy másfajta piros lekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit előtte 6-8 órán keresztül a hűtőben tároljuk. Kézzel nagyon gyors mozdulatokkal, vagy késes robotgépben elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a darált diót. Ezután egy spatulával összekeverjük a felvert tojásokat és vizet, amit hozzádolgozunk a lisztes vajhoz. A végén pár másodperc alatt kézzel alaposan összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük 2 órára. Egy enyhén lisztezett felületen a tészta kétharmadát vékonyra kinyújtjuk, lemérve a piteformámat- attól mindig kicsit nagyobbra. Feltekerjük a sodrófára, így teszem át a formába, belesimogatjuk a széleire, aljára, majd egy éles késsel, levágjuk a széleiről a felesleget. Beletöltjük a lekvárt, amit akár vegyíteni is lehet másfajta lekvárral a spájzból, ha nem elég a töltelék (Magasságában a tészta felét töltse meg.)

Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét és rácsot, fonást, bármilyen mintázatot készítünk és kirakjuk vele a lekváros felületet, óvatosan. A felvert tojás sárgájával megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 fokon 50 percig, aranybarnára sütjük. Kihűtve, de legalább langyosan, szeletelhetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

márton nap

liba

libasült

linzer

linzertorta

libacomb

sólet