Őrült kevesen dolgoznak ebben a magyar megyében: mégis, miért ők a sereghajtók?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült kevesen dolgoznak ebben a magyar megyében: mégis, miért ők a sereghajtók?

Magyarországon itt a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta, annak ellenére, hogy a munkanélküliség egyáltalán nem dönt csúcsot. A megye a havi nettó átlagkeresetet illetően sem dicsekedhet, vonzó turisztikai desztinációikkal azonban igen. A HelloVidék megyekörkép-sorozatában most Somogy megye került sorra.

Az egykor Somogyországnak is nevezett, több mint 6000 négyzetkilométer alapterületű Somogy megyét 300 ezren lakják. Legnépesebb városa Kaposvár, a megyeszékhely, második legnagyobb települése pedig a Balaton fővárosaként is emlegetett Siófok. A KSH legfrissebb adatai szerint 2020 I–III. negyedévében Somogyban többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A természetes fogyás azonban csökkentette a megye népességét 1288 fővel: ebben az időszakban összesen 1930 gyermek jött a világra, és 3218 fő hunyt el.

A KSH aktuális megyekörképének adataiból az látszik, hogy a megyében élő férfiak és nők aránya egyaránt alulmúlja az országos átlagot, egészen a 49 éves korosztályig, míg az 50 év felettiek aránya mindkét nem esetében magasabb, mint az országos mutató. Az országos és a megyei mutató csak a 80 év feletti férfiak esetében egyenlítődik ki.

A megyékre vonatkozó statisztikák között szerepel egy nem éppen pozitívan kiemelkedő eredmény:

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 62,9% volt 2019-es adatok alapján, míg az országos 70,1%. A megye munkanélküliségi rátája ugyanakkor nem sokkal haladta meg az országost: míg előbbi 3,7% volt, utóbbi 3,4%.

Somogy a havi nettó átlagkeresetet illetően sem dicsekedhet kiemelkedő számokkal: 2019-ben 199 ezer forint volt a havi nettó átlagfizetés, szemben az országos 245 ezerrel. 2020-ra már kicsit javult a helyzet: az első három negyedévben az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 212 ezer forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 219 ezerre emelkedett. A növekedés üteme azonban elmaradt az országostól, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legalacsonyabb volt. Az alkalmazottak 19,5%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. Az egy főre jutó GDP 2,9 millió forint volt, míg az országos 4,4 millióra jött ki 2019-ben.

A következő ábrán azt láthatjuk, hogyan alakult a bruttó hozzáadott érték megoszlása a különböző nemzetgazdasági ágcsoportok - úgy mint mezőgazdaság, ipar/építőipar és szolgáltatások - tekintetében a megyében és országos szinten egyaránt.

Ipar, építőipar vonatkozásában a megyei arány 24%-ot, míg az országos valamennyivel többet, 30%-ot tett ki, a szolgáltatások tekintetében pedig közel azonos az arány (65 és 66%).

Ha az iparra vonatkozó adatokat közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy 2019-ben a teljes ipari kibocsátásból az elektronikai terület vitte magasan a prímet 76%-kal. Az élelmiszeripar 10%-ot tett ki, a maradék 7-7%-ot pedig a villamos berendezések gyártása illetve az egyéb ipari területek. A megyéből származó ipari termelés értéke félezer milliárd forintot tett ki (az ország ipari termelése 34,6 milliárd volt abban az évben).

A járvány megfékezésére hozott tavaszi megszorító intézkedések hatására leginkább áprilisban és májusban esett vissza az ipari termelés. Ez követően mérséklődött a termeléskiesés, de az egy évvel korábbi szintet egyetlen hónapban sem sikerült elérni. Szeptemberben a megyék közül az egyik legnagyobb mértékben, 9,9%-kal csökkent a termelés volumene. A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások 2020. I‒III. negyedévi termelése összehasonlító áron 7,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenéséhez leginkább a megyei kibocsátás több mint háromnegyedét adó elektronikai ipar járult hozzá, de csaknem mindegyik feldolgozóipari terület teljesítménye visszaesett.

Somogy mezőgazdaságában nagy szerepet játszik a Balaton déli partja közelében található, körülbelül 3500 hektár területű dél-balatoni borvidék. Közel 4000 szőlősgazda 16 hegyközség területén termeli a szőlőt ezen a vidéken, ahol már a római korban is magas színvonalú szőlőtermesztés folyt.

A búza, a tritikálé, a rozs és a zab hektáronkénti terméseredménye az ezredforduló óta egyszer sem volt ilyen magas a megyében.

Somogy fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők és a megyeszékhely, Kaposvár épített öröksége, országos jelentőségű fesztiváljai jelentik - természetesen békeidőben. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy 2019-ben a megyében eltöltött vendégéjszakák 73%-ban belföldiek, 27%-ban külföldiek között oszlottak meg. Az országos átlag ennél jóval kiegyenlítettebb volt (51 illetve 49%).

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején sok kereskedelmi szálláshely zárva tartott a korlátozó intézkedések hatására. A vendégforgalmat nyáron is visszafogta az emberek csökkenő utazási hajlandósága, szeptembertől pedig a fertőzés ismét fokozódó terjedése és a külföldiek beutazására vonatkozó szigorítás. Ennek következtében 2020 I–III. negyedévében a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken a vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 37, illetve 36%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nyáron fokozatosan visszatértek a vendégek, a szálláshelyeken a legforgalmasabb hónapnak számító augusztusban az eltöltött vendégéjszakák száma 16%-kal maradt el az előző évitől. Szeptemberben viszont ismét kedvezőtlen irányba változott a tendencia, 37%-kal csökkent az értéke az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek által a megyében eltöltött vendégéjszakák száma erőteljesebben csökkent, mint a belföldieké, összességében 67%-kal kevesebb éjszakára maradtak a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2019 azonos időszakában. A belföldi vendégek éjszakái 25%-kal csökkentek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

somogy megye

ksh