Brutális kamatrobbanás jön: megindult a roham a bankokba, elérhető hitelt akar mindenki

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális kamatrobbanás jön: megindult a roham a bankokba, elérhető hitelt akar mindenki

Öt éven belül, de vélhetően történelmileg is a legmagasabb összegű jelzáloghitelt fizették ki a magyar bankok lakossági ügyfeleiknek májusban. A hitelfelvételi kedvet mára a használt lakások helyett az új építésűek iránti kereslet, illetve az építésre, bővítésre kötött konstrukciók iránti érdeklődés pörgeti tovább. Ezeknek hála pedig a kölcsönök fokozatos drágulása sem gátolja meg, hogy hónapról-hónapra egyre magasabb összegű kölcsönt igényeljenek a magyarok. A hiteltípushoz jól felhasználható támogatások azonban vészesen közelednek a kifutásukhoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szerdán publikált számok alapján májusban a magyarországi bankok 153 milliárd forintnyi összegű új lakáskölcsönt folyósítottak a lakosságnak. Ez nem csak az előző hónapban kiutalt 144,76 milliárd forintos kölcsönösszeghez képest igen szép, 5,6 százalékos növekedés, hanem új rekordot is jelent a hiteltípus történetében.

Éves összevetésben még szembetűnőbb, mennyire kiemelkedő az érdeklődés idén az ilyen hitelek után. 2022. májusában ugyanis "csak" 120,55 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt utaltak a bankok, ami, bár akkor szintén sok éves csúcsnak számított, több, mint 30 milliárddal elmarad a kifizetések mostani összegétől.

Legalább 5 éve nem folyósítottak még egyetlen hónap alatt ilyen magas teljes összegű lakáskölcsönt a magyar lakosságnak. A mostani szám a tavaly júniusban beállított rekord előző hónapban történt túllépése után jelent újabb historikus csúcsot.

A hiteltípus egyébként még tavaly márciusban (az otthonfelújítási támogatás és hitel első kifizetéseivel egyidőben) vált a legkeresettebb kölcsönné és azóta is szinte minden hónapban képes egyre erősebb és erősebb számokkal zárni. A kevés visszaesés egyike azonban már az idén következett be, ezért 2022. februárja volt azóta a hitelek leggyengébb hónapja. A hitelárstop viszont már márciusra megtette hatását, aztán áprilisban és májusban a nyár felé közeledve már a szezonális hatások is erősítették a jelzáloghitelek iránti lakossági érdeklődést.

Nagy szerepe lehet a már említett otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó otthonteremtési hitelnek. Többek között az is erre mutat, hogy az év negyedik hónapjában az építésre, bővítésre igényelt hitelek és az új lakásokra igényelt kölcsönök is rekordszinten teljesítettek.

a kölcsönök iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan az egyes hiteltípusok részaránya közötti különbségben is komoly változások mentek végbe az elmúlt néhány évben. Míg az annak 2019-es bevezetését követő néhány hónapban messze a babaváróra folyósították a legnagyobb összegű hitelt, addig tavalyra egészen megváltozott a kép.

A hitelek iránti kereslet, a pandémia lecsengését követő újraélénkülésével ugyanis egyből a lakáskölcsönök felé fordult a hiteligénylők jelentős részének érdeklődése. 2021 márciusától kezdve ennek megfelelően rohamos növekedésnek indult a kifizetett lakáshitelek összege, de a másik két vizsgált hitelforma is felállt a padlóról.

Májusban pedig a másik két vizsgált hiteltípus is igen jól teljesített. A kifutásához közelgő, az elmúlt hónapokban gyengélkedő babaváró esetében ez közel 4 milliárd forinttal, a személyi kölcsönöknél pedig 11 milliárddal szárnyalta túl a teljes kifizetések összege az előző havit. Minden adott tehát ahhoz, hogy a lakossági hitelek iránti nyári roham az előző évinél is intenzívebb legyen.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

kamatok

kamatemelés

hitelek

otthonfelújítási támogatás