Átalakulást hoznak a lakáspiacra az új rezsiszabályok: egyre többen keresik ezeket az ingatlanokat

HelloVidék   
  Megosztom
Átalakulást hoznak a lakáspiacra az új rezsiszabályok: egyre többen keresik ezeket az ingatlanokat

Átalakulást hoznak a lakáspiacra az új rezsiszabályok, amelyek értelmében az átlag alatti fogyasztású ingatlanokra a kedvezményes áram- és gázdíjak vonatkoznak, az átlag felettieknek magasabb összeggel kell számolniuk. A kereslet pedig eltolódott a takarékosabb, olcsóbban fenntartható lakások iránt, emellett a lakásukat eladásra kínálók is fontosnak tartják, hogy bemutathassák, hogy az átlag alatti fogyasztással rendelkezik az adott ingatlan.

Embléma jár az alacsony rezsiért

Ezért az ingatlan.com új fejlesztésének köszönhetően a korábbinál több és konkrétabb paraméterekkel lehet eladásra kínálni a lakóingatlanokat. Így a vevőjelöltek könnyebben megkereshetik az olcsóbban fenntartható ingatlanokat. Láthatóvá válik a számukra az is, hogy mekkora rezsivel számolhatnak.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a következő időszakban az eladók megadhatják, a vevőjelöltek pedig rákereshetnek arra, hogy egy-egy lakóingatlan esetében hány köbméter az átlagos havi gázfogyasztás, valamint hány kilowattórát (kWh) tesz ki az áramfogyasztás. Segítséget jelent a vevőknek és a bérlőknek az is, hogy külön emblémával megjelölték az átlag alatti fogyasztású, azaz a kedvezményes díjú lakások.

Kereshető a napelem, a szigetelés és az energiabesorolás is

Keresni lehet a napelemekkel felszerelt ingatlanokat is, amelyeknél - ha az eladó megadja a paramétereket - az is látható, mekkora teljesítményű rendszerről van szó. Az eladók és bérbeadók azt is megadhatják, hogy szigetelt lakóingatlanról van-e szó, ráadásul a szigetelés vastagságát is feltüntethetik a hirdetők. Ezen kívül az energiatanúsítványában szereplő osztályzat alapján is kereshetővé válnak a lakások, házak és nyaralók.

A fejlesztésnek köszönhetően a vevők és a bérlők pontosabb képet kaphatnak az ingatlanok energetikai jellemzőiről és várható rezsiköltségéről a webes felületen és a mobilapplikációban is. A portál szakértői szerint ez jelentősen lerövidítheti egy-egy eladás vagy bérbeadás idejét, ami a lakáspiac lassulása miatt amúgy akár hetekkel is elhúzódhatna.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

lakás

ingatlan

ingatlanpiac

lakáspiac

rezsiszabályok

áram

gáz