Ennek a magyar gyümölcsnek végleg befellegzett? Már csak import lapul a boltok polcain

Agrárszektor   
  Megosztom
Ennek a magyar gyümölcsnek végleg befellegzett? Már csak import lapul a boltok polcain

Évről évre egyre kisebb a málna termőterülete Magyarországon, 2022-ben mindössze 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig már 1000 tonna alá csökkent - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kiemelték, a málna hazai fagyasztóipari hasznosítása mára a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni, ráadásul már a frisspiacon is egyre nagyobb teret hódít itthon a lengyel málna.

Hosszú évek óta egyre szomorúbb a málnatermesztés helyzete Magyarországon, míg az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től.

Mára a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből, a termőterület a 2022-es adatok alapján mindössze 101 hektár, aminek a terméktanács becslései szerint legfeljebb a fele az elfogadható színvonalú ültetvény. A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized vagy 1-2 hektáros ültetvények, a jelenlegi hazai termésmennyiség valamivel 1000 tonna alatt van, és ez évről évre folyamatosan csökken. A legtöbb málna Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években modern, jelentős fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban

- közölte a szervezet.

Ömlik az import málna az országba

A málna hazai fagyasztóipari hasznosítása a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni - mondta a terméktanács lapunknak. Hozzátették, a frisspiacon is egyre jelentősebb teret hódít a lengyel málna, mely mára a 120 ezer tonna körüli termésével a hazai termelés százszorosára nőtte ki magát.

Mit szeret a málna?

A málnatermesztés eredményesen, csak öntözött körülmények között folytatható, sőt mára ez már a legmodernebb esetekben termesztőközeges, hajtatott termesztés. Ennek ellenére a rendkívül meleg idő, a hőhullámok és a rendkívül erős napsugárzás még ezen kertekben is károkat okoz. A málna a legtöbb bogyós gyümölccsel együtt a kiegyensúlyozott közepesen magas hőmérsékletű klímát kedveli. A nemesítés mára kitermelt olyan fajtákat, amelyeket a melegebb éghajlaton is lehet termelni, de ennek ellenére sem kedvező a túl meleg, száraz, páramentes klíma a termelésnek - tájékoztatta lapunkat a FruitVeB.

Miért tűnik el a magyar málna?

A málnatermesztésünk kritikus mértékű visszaszorulása alapvetően három tényezőre vezethető vissza - tudtuk meg a FruitVeB-től. Az egyik a klimatikus viszonyok átalakulása, a hazai klíma ugyanis az elmúlt 15-20 évben szárazabbra és melegebbre fordult, márpedig a málna nem bírja ezt a klímát, ilyen hő- és UV-terhelés mellett nem állíthatók elő a gazdaságos termelést biztosítható hozamok, illetve minőség. Komoly gondot okoz emellett a termelőknek a munkaerőhiány is, hiszen a málna az egyik legmunkaerőigényesebb kultúránk. Éves művelése 3-4 ezer munkaórát igényel hektáronként, melynek háromnegyede a betakarítás nagyon rövid időszakában merül fel. Jelenleg ilyen szűk időintervallumban ekkora mennyiségű munkaerőt találni nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen vállalkozás. Nem segíti a magyar termelőket az sem, hogy mind Szerbia, mind pedig Lengyelország mára sokkal nagyobb málnatermesztővé nőtte ki magát.

A szervezet lapunknak hangsúlyozta, a legfontosabb kihívás a málnatermesztők részére mind közül a rendkívül magas munkaerőigény, amelyet a kultúra művelése igényel. A málna zöldmunkája, fűzése, illetve a betakarítás jelentős szezonális munkaerőt igényel, és nagyon magas szedési költségek mellett kell gazdálkodni.

Továbbá a mai kor minőségi követelményeinek megfelelő terméket eredményező és alacsony termelési kockázatú termékelőállítás csak védett, fólia alatti termelésben képzelhető el. Így a termelőberendezésbe történő beruházás az, ami nagyon jelentős kihívást jelent a termelőnek. Ezek a beruházások kialakítástól függően hektáronként 30-100 millió forintba is kerülhetnek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

málna

termés

termésmennyiség

import

fruitveb