Csak kapkodjuk a fejünket: döbbenet, mi zajlik a baromfi- és sertésárakkal

Agrárszektor   
  Megosztom
Csak kapkodjuk a fejünket: döbbenet, mi zajlik a baromfi- és sertésárakkal

A magyar baromfiágazat számára jó hír, hogy jelentősen, az uniós bővülést meghaladó mértékben tudta növelni kivitelét az EU-ba irányuló ukrán dömping ellenére is.

Az év eleje óta tartó időszakban ugyanakkor jelentősen csökkent a baromfi termelői ára, amely csökkenti a jövedelmezőséget az ágazatban - derül ki az AKI agrárpiaci jelentéséből. Más a helyzet a hazai sertéságazatban: a termelők szintjén emelkedtek az árak és jelentősen bővült az export – igaz az import is.- írja az Agrárszektor.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 3 százalékkal 2 millió tonnára csökkent 2023-ban a 2022. évihez képest. Ukrajnába (–20 százalék), Kongóba (–19 százalék), Szaúd-Arábiába (–11 százalék) és Ghánába (–5 százalék) visszaesett az uniós baromfihús kivitele, míg az Egyesült Királyságba nem változott számottevően az export - áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) témáról szóló friss jelentésében. A közösség baromfihúsimportja 5 százalékkal 894 ezer tonnára emelkedett ezzel egy időben.

Eközben a hazai export ezen a téren az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékben emelkedett. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 10 százalékkal 18 ezer tonnára nőtt 2024 első hónapjában 2023 januárjához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 2 százalékkal 12 ezer tonnára, a pulykahúsé 39 százalékkal 2 ezer tonnára emelkedett.

Magyarország baromfihúsimportja viszont 29 százalékkal 6 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 33 százalékkal 4 ezer tonnára esett vissza, míg a pulykahúsé 52 százalékkal 426 tonnára bővült.Az ágazat számára ugyanakkor kihívást jelent az, hogy az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 19,9 százalékkal 412,5 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 13,9 százalékkal 597,8 forint/kilogrammra csökkent 2024 első tizenhárom hetében az előző év azonos időszakához képest.

A teljes cikkért KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sertés

baromfi

pulyka