Hitelből tanulni, megéri?! Most kiderült, hol él a legtöbb a hitelcsapdába került magyar fiatal

MTI   
  Megosztom
Hitelből tanulni, megéri?! Most kiderült, hol él a legtöbb a hitelcsapdába került magyar fiatal

Több mint 20 év telt el azóta, hogy 2001-ben létrehozták a felsőoktatásban részt vevő diákokat támogató Diákhitel Központ Zrt-t. Az azóta eltelt közel negyed évszázadban több mint félmillió szerződés köttetett a Diákhitel Központ és a diákok között, összesen mintegy 500 milliárd forint értékben. De vajon mi a helyzet most? - ennek járt utána a Pénzcentrum.

A Diákhitel Központ Zrt. Pénzcentrumnak adott tájékoztatása szerint 185 471 a jelenleg is hatályos Diákhitel-szerződések száma, melyek közel felét, 92 257-et (49,7%) a Diákhitel1-szerződések teszik ki. A szerződések másik felén nagyjából egyenlő arányban osztozik a Diákhitel2 és a pandémia idején átmenetileg bevezetett Diákhitel Plusz – előbbi esetében 44 924 (24,2%), utóbbi esetében pedig 48 290 (26%) a még hatályos szerződések száma.

Ezek a legeladósodottabb régiók

A települések közül változatlanul Budapesten él a legtöbb ügyfél – számuk a legfrissebb adatok szerint 33 956. A többi top település még csak meg sem közelítik ezt a számot – a második helyen álló Debrecenben 4 025, a harmadik helyen álló Pécsen 3 406, míg a negyedik helyen álló Szegeden 3 278 a Diákhitel Központ ügyfeleinek száma. A többi településen már a 3 ezret sem éri el a hallgatók száma – a Szegedet követő Miskolcon már csak 2 938 ügyfél van, Nyíregyházán 2 511, míg Kecskeméten már csak 2 015. A listán lévő többi településen pedig már a 2 ezret sem éri el az ügyfélszám.

A vármegyéket vizsgálva is megállapíthatunk némi vízfejűséget, ugyanis míg az ügyfelek szempontjából legnépesebb Pest vármegyében 23 296, addig a második legnépesebb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mindössze 9 081 az ügyfelek száma. A listát két kelet-magyarországi vármegye folytatja – Szabolcs-Szatmár-Beregben 7 957, Hajdú-Biharban 7 655 ügyfél van, majd Bács-Kiskun következik 6 798, illetve Baranya 6 437 ügyféllel. A legkevesebb ügyfél Vas (2 658) és Nógrád (2 467) vármegyében van.

- írták.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

diákhitel