A fűszernövények már javában zöldellnek: eljött az évnek az az időszaka, amikor a főztjeid is élvezhetik a kerted a termését. Gyakran megesik azonban, hogy egyszerre olyan sok fűszerrel áld meg a föld, hogy nem győzöd felhasználni, később pedig, amikor szükséged lenne rá, akkor már leérett minden. Ahhoz, hogy egész évben élvezhesd a fűszernövényeket és ne vesszen kárba a kertészkedés gyümölcse, érdemes szárított fűszereket készíteni otthon.
Egészen más a saját termesztett fűszered, mint a bolti – a minőség összehasonlíthatatlan. Ha van egy fél órád, akkor megmutatjuk, mennyire egyszerű megmentened a termésedet. Ezek a tippek nem csak fűszerek, hanem gyógynövények esetén is működnek, melyekből finom teát készíthetsz.
Mikor szedd le?
A fűszerek aromája és aromája a levelekben található illóolajokból származik, amely a napszaktól és a növény életciklusától függően változik. Akkor tudod a legjobb minőségű szárított fűszereket elkészíteni, amikor azok illóolaj-tartalma a csúcson van, vagyis amikor a növény csak leveleket ont magából, magokat és virágokat nem termel.
A nyár folyamán valószínűleg többször is vágtál a gyógynövényedből, így észrevehetted, hogy minden egyes vágáskor új hajtásokat ad. Ha hosszú ideig nem érsz hozzá, akkor a növény elkezd virágozni, ezért még akkor kell betakarítani a levelek, amikor rengeteg zöld levél van rajta. Az a legjobb, ha ezt nyár végén vagy kora ősszel tesszük meg: ilyenkor a napok egyre rövidebbek, a legtöbb fűszernövény általában ilyenkor lép be virágzó üzemmódba, hogy még a szezon előtt tudjon magokat termelni.
A nap hője elpárologtatja az illóolajat, melyek a levegőt töltik meg a finom aromákkal. Ebből kifolyólag az a nyerő taktika, ha reggel takarítod be a fűszernövényeket, amíg a levelek még tele vannak aromával. Nem szabad túl korán sem leszedni, mert akkor nehezen fognak kiszáradni, ha még harmat borítja a leveleket. Amikor az első fénycsóvák elérik az ablakodat, akkor ideális az időzítés a leszedésre!
Hogyan szedd le?
A betakarításhoz használj egy ollót, a növényeket pedig a száraknál vágd le. Ügyelj arra, hogy csak a friss, zsenge szálakat vágd le, az idősebb levelek már nem tartalmaznak annyi ízélményt. Annak érdekében, hogy ne álljon meg a növény a növekedésben, legfeljebb az egyharmadát lehet egyszerre betakarítani. A legtöbb fűszernövény évelő, de az egynyári fűszernövények (pl. bazsalikom, koriander, kapor) esetében érdemes ősszel az összes friss, egészséges levelet betakarítani, mivel a növény az első faggyal együtt elpusztul.
Hogyan szárítsd ki?
A legjobb eredményt úgy tudod elérni, ha a konyhád mennyezetéről lógatod le a levágott és összecsomózott fűszernövényeket. Bárhova helyezed őket, csodálatos illatokkal fogja megtölteni a házat, ha pedig gyógynövényekkel teszed ugyan ezt, akkor nyugtató hatást is elérhetsz velük.
Fogj 5-10 növényszárat, zsineggel kötözd össze, majd lógasd fel egy magasabb helyre. Az a lényeg, hogy meleg és száraz helyen legyenek, és ne kapjanak közvetlen napfényt, mert az csökkentheti a fűszer minőségét. Ha csak napos helyre tudod kirakni, akkor húzz rá egy papírzsákot, amire lyukakat helyezel el – ez segít a légáramlásban, és még az aromáját is megőrzi a fűszer.
Azok a fűszerek a legjobb minőségűek, amelyek lassan száradnak. A lassan száradó fűszerek azonban könnyen bepenészesednek, ezért fontos, hogy az otthoni páratartalom ne legyen túl magas.
A magas víztartalmú növények (mint például a bazsalikom, metélőhagyma, koriander, petrezselyem és menta) lassan száradnak, összekötegelve és fellógatva pedig könnyen alakulhat ki rothadás. Ezeknél a növényeknél az a legjobb, ha kiteríted őket az ablakpárkányra, de ügyelj arra, hogy száraz, árnyékos és jó légáramlással rendelkező helyet kapjanak. Ha van otthon légkondicionáló, akkor érdemes alacsony fokozatra beállítani, ez meggyorsíthatja a folyamatot. Ha nagyon sietsz, akkor sem érdemes trükközni. Azt gondolhatod, hogy a sütő meggyorsíthatja a dolgokat, de ezzel csak azt éred el, hogy a fűszer íze teljesen tönkremegy.
Hogyan tárold?
Ha a fűszer elérte a ropogós és morzsolódó állagot, akkor készen állnak a tárolásra. A szárított fűszernövényeket és gyógynövényeket helyezd egy üvegedénybe és hűvös, sötét helyen tárold. Ha kevés helyed van, akkor morzsold le a növényeket a szárról és úgy tedd el, de a legtöbb séf úgy szokta, hogy a száron hagyják az elszáradt levelet, és főzés előtt morzsolják bele az ételbe.
Forrás: Modern Farmer