Csak télen, vagy nyáron is kell etetni a madarakat? Itt a válasz!

HelloVidék   
  Megosztom
Csak télen, vagy nyáron is kell etetni a madarakat? Itt a válasz!

Az rendben van, hogy télen etetjük a madarakat, de mi a helyzet a nyárral? Nyáron is folytatni kell a madarak etetését, vagy be kell fejezni akkor, ha megjelenik a meleg? Ennek jártunk utána.

A madarak csak ott tudnak tartósan megmaradni, ahol rendelkezésükre állnak a szükségleteiket kielégítő táplálkozó-, pihenő-, búvó- és fészkelőhelyek − azaz a megfelelő élőhelyek. Ha ezeket nem találják meg, akkor végleg eltűnnek a területről, vagy csak az idő egy részében tartózkodnak ott. Utóbbira szolgáltatnak jó példát a vonuló madarak, melyek a korlátozott erőforrások miatt csak táplálkozni tudnak a telelőterületeken, ha szaporodni akarnak, akkor kénytelenek onnan sok-sok, akár több tízezer kilométer távolságba (a költőterületekre) repülni.

A madáretetők és kihelyezett takarmányok táplálékforrást biztosítanak a környező madaraknak, ennek főként akkor van jelentősége, amikor vadon nem tudnak elengedő táplálékot becserkészni, például télen. A madarak – bár az etetés nélkül is átvészelnék a telet – egyértelműen élvezik a napraforgómag-büfét. A nyári hónapokban sokkal több bogarat és növényt tudnak fogyasztani, így felmerül a kérdés, hogy be kell-e szedni nyáron a madáretetőt. A rövid válasz az, hogy nyugodtan lehet etetni egész évben a madarakat, de nem árt figyelni 1-2 dologra.

Ha egész évben kint hagyod a madáretetőt, akkor figyelni kell arra, hogy más állatok (pl. rágcsálók, nagyvadak) ne járjanak rá az ételre, ugyanis az további fertőzéseket eredményezhet.

Ugyanakkor a nyári etetésnek is megvan az előnye is. A Conservation Physiology nevű folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy az etetett madarak valóban több betegséggel rendelkeznek, de ezek a madarak jobb fizikai állapotban vannak, mint a vadon élő társaik. Travis Wilcoxen és társszerzői azt írják, hogy a madarak egyéni egészsége a kiegészítő táplálkozással javult.

A FamilyHandyMan cikkében leírja, hogy amennyiben szeretnéd a madarakat a kertedbe vonzani, és szívesen vendégül látod őket egy kis táplálékkal, akkor fontos, hogy tisztán tartsd az adagolót és a környező területeket, ezzel némileg megakadályozhatod a betegségek terjedését. Szezononként egyszer-kétszer érdemes levenni az etetőt és egy kiadós mosásnak alávetni: mosd át forró szappanos vízzel, vagy tedd be a mosogatógépbe. A földre esett héjakat és magokat rendszeresen takarítsd fel! Az a legjobb, ha nyáron csak félig töltöd fel az adagolót, így a takarmány később megy tönkre, és kevesebb hulladék keletkezik. Ha megromlott a vetőmag vagy a faggyú, mindenképp dobd ki az egészet!

Ezért nem javasolják a szakértők

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület álláspontja szerint ezzel szemben Magyarországon szükségtelen a madarak nyári etetése, ugyanis az elsősorban rólunk, az emberekről szól. A madáretetés társadalmi szintű elerjedése a modern kor vívmánya, amelyet főként a városiasodó, természettől eltávolodó emberek végeznek, ezzel pótolva az állatok közelségének hiányát.

Az egyesület szerint azért problémás a nyári etetés, mert az önfenntartó, egészséges populációk fennmaradása csak akkor lehetséges, ha az élőlények a lehető legnagyobb mértékben az élőhelyi környezetük kínálta feltételekhez alkalmazkodva élhetnek. Ott, ahol ez már nem így van, ahol egy-egy faj vagy élőlénycsoport megmaradása intenzív és közvetlen emberi beavatkozást igényel, már nagy a baj, és a veszélyeztetettség mértékét jelzi.

A szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre "pumpálhatja fel" a fészkelőállományt

- írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, ahol azt javasolják, hogy a viselkedéstorzító nyári etetés helyett inkább odútelepítéssel és itatással segítsük a madarakat.

A nyári itatás sokkal fontosabb

Nem csak az emberek számára fontos nyáron a folyadékpótlás, hanem a madarak számára is, hiszen az állatok akár többször is isznak óránként. Az itatás az egyik legfontosabb nyári teendő, ugyanis az énekes madarak nem tudnak olyan messze merészkedni a fészektől, ha pedig nincs szabad vízfelület az adott területen, akkor hiába van táplálék, mégsem fognak odafészkelni a madarak.

Érdemes a kertbe vagy ablakpárkányba az etető helyére vagy mellé kitenni egy itatót vagy fürdetőt, ezzel nagyon sokat segíthetünk a madaraknak. Lényeges, hogy magasabb pontra helyezzük el, amit egy másik állat (pl. macska) nem tud megközelíteni.

A Magyar Madártani Egyesület útmutatója szerint ezekre érdemes figyelni madáritató kialakításánál:

  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert. Kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
  • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell.
  • Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.
  • Lehetőleg akkora itatót használjunk (40-50 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy balkáni gerle nagyságú madár is képes megfürödni.
  • A téli etetők mellett is működtessünk itatót!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

kert

madáretető

madáretetés

takarmány

magok

faggyú

rovar

etetés