6 vitamindús zöldség, amely rendkívül egészséges: mégis kevés magyar fogyasztja

HelloVidék   
  Megosztom
6 vitamindús zöldség, amely rendkívül egészséges: mégis kevés magyar fogyasztja

Ahogy arról korábban írtunk, az ősz beköszöntével egyre többen érzik magukat kimerültnek, lehangoltnak, fáradtnak. Nem csoda, hiszen szervezetünk vitaminkészlete lassan ürülni kezd, éppen ezért, itt az ideje, hogy újra feltankoljunk a hidegebb hónapokra. Talán nyáron többször fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, de ezt a szokásunkat ősszel is érdemes megtartani. Rengeteg szezonális termény áll a rendelkezésünkre, amelyekkel megerősíthetjük szervezetünket és hozzájárulhatunk immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Milyen terményeket vásárolhatunk az őszi szezonban? Melyek az elfeledett vagy kevésbé népszerű zöldségek? Ennek jártunk most utána.

Müller Cecília hétvégi beszédében arról számolt be, hogy a járvány az első hulláma után egy rövid fellélegzést követően sokkal erőteljesebben indult újra, ám most

nem szabad elfáradnunk, mert a járványból legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk áll.

Mint mondta, a járvány megelőzésében és terjedésének lassításában a lakosság tud a legtöbbet tenni, és ebben mindenkire számít, hiszen a felelősség közös. Felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedések megjelenésének, előttünk az influenzaszezon is. Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a háziorvosokhoz eljuttatták az influenza elleni védőoltásokat, és arra kérte a krónikus betegeket, hogy igényeljék az oltást háziorvosuktól.

Mivel elérkezett a betakarítás ideje is, és rengeteg friss zöldséget érhetünk el a boltokban, piacokon, így a kamrákat, pincéket is ideje felfrissíteni. Vásárlás előtt érdemes olyan listát írni, amely szezonális termékeket tartalmaz, valamint, nem csak a megszokott zöldségekből áll. Sok zöldség ugyanis nem kerül kosárba, amiatt mert nem ismerjük, hogyan is lehetne őket elkészíteni vagy, mert azt gondoljuk, biztosan nem ízlene nekünk.

Idén ősszel érdemes félredobni a megszokásokat, hiszen a következő listába olyan zöldségeket gyűjtöttünk, melyek csak nagyon ritkán szerepelnek a bevásárlókosarakban vagy kamrákban. Ha ősszel oda szeretnénk figyelni magunk és családunk egészségére, akkor érdemes a következő alapanyagokból is dolgozni, hiszen számos jótékony hatással rendelkeznek.

Lássuk, melyek az ősz legritkábban fogyasztott zöldségei!

  1. édesburgonya:

    A legegészségesebb burgonyatípus, melynek igazán különleges íze van. Jótékony hatását tekintve, segít a daganatos betegségek megelőzésében, kiváló gyulladásgátló hatása van. Nagyon magas antioxidáns tartalma van, és tele van vitaminokkal. Az édesburgonya tartalmaz A, C, B6, B5 vitaminokat, káliumot és mangánt. Ezenkívül remek réz-, élelmi rost- és vasforrás. Az édesburgonya minden fajtájáról bebizonyították, hogy javítja a vércukorszint-szabályozást, valamint antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
  2. cékla:

    A cékla sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a szervezetnek szüksége van, beleértve a C-vitamint, a folátot, a B6-vitamint, a magnéziumot, a káliumot, a foszfort, a mangánt és a vasat. Emellett segíti a szervezetet az izomláz és fertőzések leküzdésében is.
  3. kelbimbó:

    A kelbimbó rendkívül egészséges és hasonlóan a többi keresztesvirágú zöldséghez , lenyűgöző fitokemikáliákkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal (köztük sok C- és K-vitaminnal) és rostokkal rendelkezik. Ezenkívül csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a fogyást, valamint fogyasztásuktól erősek és egészségesek maradnak a csontok.
  4. karfiol:

    Egy másik figyelemre méltóan egészséges keresztesvirágú zöldség, a karfiol rostokban, antioxidánsokban és kolinban gazdag - nélkülözhetetlen tápanyag, amely megvédi a sejteket és a DNS-t. Fokozza az immunrendszer működését és jótékony hatással bír a köszvényes panaszokra is.
  5. padlizsán:

    Gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinokban, segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök ellen. Valamint bizonyítottan segít megelőzni a szívbetegségeket és a cukorbetegséget. Képes a vércukorszintet rendben tartani, emellett rengeteg rostot biztosít a szervezet számára.
  6. káposzta:

    A kelkáposzta tartalmaz fehérjét, rostot és antioxidánsokat, beleértve a béta-karotint és a C-vitamint, a luteint és a polifenolokat. Segít a daganatos betegségek megelőzésében, és jótékony hatással van a belek számára is.

(Forrás: foodrevolution.org)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldségek

zöldség

idényzöldség

idénytermés

termés

termény

egészséges táplálkozás

egészséges életmód

egészséges étkezés

koronavírus

koronavírus-járvány

vitaminok