Kutyások, macskások, figyelem! Ezek a karácsonyi növények mind mérgezőek

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Kutyások, macskások, figyelem! Ezek a karácsonyi növények mind mérgezőek

Az év egyik legszebb ünnepe hamar az egyik legszomorúbbá válhat, ha nem vigyázunk eléggé. Négylábú barátainkra több veszély is leselkedhet ilyenkor.

A karácsonyi időszakban mindenkit eláraszt a sok tennivaló –munka után mással sem foglalkozunk, minthogy sikerüljön megtalálni a legtökéletesebb ajándékokat, megvásárolni a legszebb karácsonyfát, beszerezni az ünnepi menühöz a hozzávalókat. Miközben ki sem látunk az extra tennivalókból, meglehet, hogy ezekben a hetekben sokkal kevesebb idő jut házi kedvenceinkre, így ők gyakrabban unatkoznak és új izgalmak után néznek.

A konyhából finom illatok áradnak, az asztalok díszei és az új színes téli virágok is mind-mind felfedezésre várnak. Sok kutya és macska számára azonban a legnagyobb show szentestére kerül be a lakásba: maga a karácsonyfa. Csillog-villog, ezernyi elkapni való játékocskával! Megvan rá az esély, hogy felállított karácsonyfára a macskák megpróbálnak majd felmászni, a kutyák pedig, hogy könnyebben birtokba vehessék, megkísérlik feldönteni. Nem egy háziállat meg is kóstolja a fenyőfa tűlevelét.

De tényleg, tisztában vagyunk vele, hogy az a karácsonyfa-fajta, amit idén beszereztünk, nem mérgező-e? Egyébként is, milyen veszélyeket rejt a karácsony? Melyik dísznövényünk milyen problémákat okozhat házi kedvenceinknél?

Nézzük először a karácsonyfákkal kapcsolatos veszélyeket!

  1. A tűlevelűek: a bennük lévő illóolajok irritálhatják a háziállataink nyálkahártyáját, ami túlzott nyáladzáshoz vagy hányáshoz is vezethet. A tűk, nagyobb mennyiségben még nagyobb problémát okozhatnak, mivel nem emészthetőek könnyen, hányást és bélelzáródást okozhatnak.
  2. A műfenyők: bár a dekorfákból legalább nem párolog illóolaj, a műanyag tűk más problémákat okozhatnak: attól függően, hogy milyen anyagból készül a díszfenyő.
  3. A karácsonyfa öntözővize: ami szintén roppant csábító lehet különösen a kutya számára. A fa gyökereiből azonban különböző méreganyagok (műtrágya és baktériumok) oldódhatnak ki, amelyek komoly problémákat okozhatnak a háziállatok szervezetében. Ha gondosan becsomagoljuk a karácsonyfatartót alufóliába, akkor megelőzhetjük, hogy a négylábú családtag igyon ebből a vízből.
  4. A díszek: visszafordíthatatlan sérüléseket okozhatnak. Ha megrágja és/vagy lenyeli valamelyik díszt a háziállatunk, akkor az megvághatja a torkát, megsebezheti az ajkait és az emésztőrendszerében is sérüléseket okozhat. A füzérek és boák szálai elzárhatják a bélcsatornát.
  5. A fények: ha ragaszkodunk a karácsonyi izzófüzérhez, akkor tegyünk meg mindent azért, hogy ne érje el őket a kutya. Az izzók lenyelése súlyos bajt eredményezhet a bélrendszerben, de az áramütés is végzetes lehet.

Közkedvelt karácsonyi dísznövények, amiktől szintén óvjuk a házi kedvenceket!

Tegyük olyan helyre ezeket a dekorációnak szánt növényeket, ahol biztosan nem érhetik el kedvenceink. Tehát, amikkel muszáj vigyázni:

  • Fagyöngy: egyetlen ága is hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, légzési nehézségeket és alacsony pulzusszámot okozhat a macskáknál és a kutyáknál. Ha egy kutya vagy macska lenyel egy fagyöngy-bogyót, enyhe nyáladzás, hányás, hasmenés és hasi fájdalom a következménye. Ha nagy mennyiséget fogyaszt belőle, akkor bőrkiütést, gyomorbántalmakat, akár halált is okozhat.A fagyöngynek sok fajtája létezik, de a legmérgezőbb az európai változat.
  • Liliom: A macskák nagyon érzékenyek rá. A liliom-mérgezésnek egyéb a tipikus jelei: gyomor és bélrendszeri rendellenességek, szívritmuszavarok és görcsök.
  • Amaryllis: A hagymája, a szára, a levele és a virága is mérgező. A növény bármely részéből származó nedvek a szervezetbe kerülve gyomor-, és bélgyulladásra hasonlító tüneteket okoznak, amit általában hányás és hasmenés kísér. Súlyos esetben izom-, és légzésbénulást okoz.
  • Mikulásvirág: Ha mérgező ünnepi növényekről van szó, a legnagyobb mítosz a mikulásvirág körül kering. A mikulásvirág egy népszerű karácsonyi növény, de közel sem annyira mérgező, mint azt sokan gondolják. A nedve irritálhatja a szájat és a gyomrot, de szerencsére nem halálos. Néhány levél elfogyasztása csak enyhe gyomorpanaszokat okozhat.
  • Magyal: Élénk piros termései és a mélyzöld színű levelei együttes hatásával te is ünnepi hangulatot varázsol, de nagyon kell vigyázni vele! A fagyalhoz hasonló hatású, súlyos hányást és hasmenést okozhat. Nagyobb mennyiségben súlyos vagy maradandó károsodást vagy halált is okozhatnak az állati szervezetben is.

Mit tegyünk, ha megtörténik a baj?

Ha minden igyekezetünk ellenére megtörténik a baj, azonnal keressük fel az ügyeletes állatorvost, akinek az elérhetőségeit még az ünnepek előtt érdemes felírni magunknak !

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

dísznövény

fagyal

karácsonyfa

fagyöngy

mikulásvirág