Egyre több kárt okoz ez az inváziós faj: nem szabad etetni a kertbe tévedő nutriákat

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több kárt okoz ez az inváziós faj: nem szabad etetni a kertbe tévedő nutriákat

Az utóbbi egy-két évben a nutria is látványosan elszaporodott térségünkben. Bármennyire is kedves kinézetű állatról van szó, lehetőleg ne etessük őket, mivel jelenlétükkel az őshonos fajokat veszélyeztetik - írta meg a kisalfold.hu.

Ahogy a portál írja, a nutria egyre inkább terjeszkedő, idegenhonos inváziós faj, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén is mind nagyobb számban jelennek meg.

Az utóbbi egy-két évben nemcsak a nyugodtabb, természetközeli élőhelyeken találja meg az életfeltételeit, hanem alkalmazkodik az ember közelségéhez és a települések nyújtotta „lehetőségekhez” is

- mondta Madarász Enikő, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense. Hozzátette, fontos tudni, hogy a nutria jelenléte hazánkban nemkívánatos, hiszen táplálkozása közben nagy területen elpusztítja a vízi növényzetet, ezzel hátrányosan befolyásolja őshonos növény- és állatfajaink életfeltételeit.

A jelenléte gazdasági szempontból sem kedvező, mivel előszeretettel dézsmálja meg a szántóföldi ültetvényeket, emellett az öntözőrendszerekben és gátakban is komoly károkat képes okozni. Ezért is hívjuk fel a figyelmet, hogy lehetőleg ne etessük a nutriát, mivel az elszaporodása károsan hat a hazai ökoszisztémára

- magyarázta a szakember.

A nutria eredetileg egy Dél-Amerikában élő faj, melyet húsa és bundája miatt hoztak be az országba. A tenyésztőktől kiszabadult vagy kiengedett egyedek telepedtek meg később a szabad természetben. A nutria elsősorban állandó vizeink mellett, különösen a nádasok és a mocsarak közelében fordul elő. Megtalálható továbbá folyók, patakok, tavak és sós mocsarak környékén is a part menti területeken, azonban nem távolodik el 100 méternél távolabb a vizektől, amelyekben él. Térségünkben főként a Szigetközben és a Hanságban találkozhatunk velük. Feltehetően az enyhe telek miatt állománya az utóbbi években jelentősen megnövekedett, ami természetvédelmi és gazdasági szempontból is káros

- írta meg a portál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nutra

kértevő

inváziós faj

fertő-hansági nemzeti park

nemzeti park