Újabb hazai siker: uniós oltalmat kapott a magyar húsleves fontos összetevője

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb hazai siker: uniós oltalmat kapott a magyar húsleves fontos összetevője

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A „Fertőd vidéki sárgarépa” termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez köthető. A tófenékből származó üledéket és durva homokot is tartalmazó, könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj kedvez a gyökérzöldségek termesztésének.

A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező „Fertőd vidéki sárgarépa” - a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér”-rel együtt – fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót, ismertebbé téve a terméket. A földrajzi helyhez köthető termelési kultúra és hagyományos tudás innovatív fejlesztéssel, boldogulást biztosít a termelők számára. A „Fertőd vidéki sárgarépa” 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sárgarépa

fertőd

fertőd vidéki sárgarépa

uniós oltalom

húsleves

földrajzi árujelzők