Megszólaltak a gazdák: ilyen lehet az idei szójatermés

Agrárszektor   
  Megosztom
Megszólaltak a gazdák: ilyen lehet az idei szójatermés

Ha az idei évben jó eredményeket hoz a Szója, az további területnövekedéssel járhat, ellenkező esetben azonban ismét elkezdődhet a termőterület zsugorodása. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint  az országos átlag kétszerese termett a földjükön, így kijelenthető, 2023-ban megérte ezzel a növénnyel foglalkozni.

A Papp és Papp Kft. csaknem 200 hektáron vetett idén szóját, amint azt korábban a vállalat ügyvezetőjétől megtudtuk. Baranyi Attila kérdésünkre elmondta, hogy mostanra már nagyjából végeztek a betakarítással, a másodvetésű szója közül van még egy tábla, ami talpon van. A szakember a termést illetően úgy fogalmazott, hogy a 00-ás, korai érésű kicsit gyengébb lett, az 1-es érésű csoport azonban erősebb. Összességében 4 tonna fölötti átlaggal számolnak.

A baranyai vállalkozás ügyvezetője kifejtette, hogy a vetőmag-előállítás miatt ők nem a beltartalmi értékeket nézik a termésben, hanem a csíraszázalékot, azonban mivel még az eredményekre várnak, pontos számokat még nem tudott mondani. A tárolást illetően Baranyi Attila elmondta, hogy a szójamag tárolása meg van oldva: fajtánként fel vannak dolgozva, és egalizált big bagekben várják a tavaszi oltást.

Németh Zoltán, a Zala vármegyei Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy idén 200 hektáron vetettek szóját fővetésként, és még 500 hektárt másodvetésként, az árpa után. A betakarítást illetően a szakember elárulta, hogy a fővetésűvel már két hete végeztek, a másodvetésűt pedig most aratják, de eddig kifejezetten elégedettek az idei terméssel.

Mint mondta, a termésátlag 3 tonna/hektár körül van, ami egészen jó, mert általában 2-2,5 körül szokott lenni. Németh Zoltánnak a minőséget illetően se volt oka panaszra, mint mondta, a fehérjetartalom 30% fölött, az olajtartalom pedig 22% fölött van. A vállalatnak továbbra sincsenek gondjai a tárolással.

A kalocsai székhelyű Iszkra Kft.-nél idén mintegy 120-130 hektáron vetettek szóját. A Bács-Kiskun megyei vállalkozás agronómusa, Dömötör Gábor kérdésünkre elmondta, hogy már végeztek a betakarítással, és nem volt semmi fennakadás. A termésátlag hektáronként 3 tonna lett, a szakember.

A teljes cikket az alábbi linken tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

termés

terméshozam

szója