Kevesen tudják, de valóságos kincset érhet ez a fűszer: milliókat lehet vele keresni

Agrárszektor   
  Megosztom
Kevesen tudják, de valóságos kincset érhet ez a fűszer: milliókat lehet vele keresni

Van olyan fűszer a világon, aminek kilója akár 10 millió forintot érhet. A sáfrányt egykor Magyarországon is rendszeresen termesztettek, ám ez megszakadt, hamarosan újra megindulhat a termesztés.

Az Agrárszektor megtudta, hogy hamarosan újra a „térképen lehetünk”, ha sáfránytermesztésről beszélünk. Továbbá megtudtuk azt is, miért csalóka ez a 10 milliós összeg, illetve azt, hogy előszeretettel hamisítják, így nem árt odafigyelni, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

A Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetsége a lapnak elmondta, hogy az ország teljes területe alkalmas lehet a sáfrány termesztésére. Természetesen vannak igényei a növénynek, így a laza, homokos talajt részesíti előnyben, nem bírja a pangó vizet és -23 fok alatt elfagy.

A fővirágzás - amennyiben ideálisak a körülmények számára - október közepén négy-öt nap. Az őszi virágzás a leglátványosabb időszaka a sáfránynak, de télen se kell nélkülözni a növény látványát, hiszen közel 50 cm-es leveleivel izgalmas képet nyújt deres időben. Tavasszal elszárítja a leveleit, májustól szeptemberig egyáltalán nem látszik belőle semmi. Fontos kiemelni, hogy a Crocus Sativus L., vagyis a valódi sáfrány csak termesztett változatban létezik, vadon nem fellelhető. A sáfránytermesztés legfontosabb feltétele a türelem. Aki gyors meggazdagodást, könnyű munkát vár a növénytől, hamar csalódni fog.

Ezt nem sokan tudják róla

A köztudatban mediterrán, keleti növényként tartják számon a sáfrányt. Kevesen tudják, hogy ez a hagymagumókkal szaporodó növény a Kréta szigetén őshonos Crocus Cartwrightianus nemesített változata. Időjárás tekintetében a száraz, forró nyarakat, hűvös őszt kedveli. Szüksége van csapadékra is elsősorban a virágzás előtti időszakban, szeptember végén, október elején.

Ahol az évi átlag csapadék mennyisége eléri a 400-500 mm-t és a sáfrány számára kedvező eloszlásban, tehát inkább télen, ősszel, kora tavasszal esik le, ott érzi magát a legjobban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

növény

fűszer

növénytermesztés.