Kockázatos mentés volt: így menekült meg a bajba jutott szanyi gólyafióka

HelloVidék   
  Megosztom
Kockázatos mentés volt: így menekült meg a bajba jutott szanyi gólyafióka

Bálamadzagba akadt gólyafióka mentésében segítettek az E.ON szakemberei Szany településen: a mentést a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetőre végezte, a kis gólya a kőszegi madárkórházba került. A szakértők szerint jó év ez a gólyákra: Győr-Moson-Sopron megyében közel 400 fiókát nevelnek fel idén a gólyaszülők.

Szany település ad otthont a gólyafesztiválnak, nem véletlenül, hiszen itt van a Dunántúl második legnagyobb gólyapopulációja is, tizenhat fészekkel. Idén nyáron harminc gólya gyűrűzésében, oszlopról való leemelésében és biztonságos visszahelyezésben segédkezett a szolgáltató is.

Egy ideje lábra sem állt a fióka

A Széchenyi utcában a lakosok vették észre, hogy baj van: a kis gólyák egyike hiába verdesett a szárnyával, a fészekből kirepülni nem tudott. Egy ideje lábra sem állt, el is maradt fejlődésben a társaitól, valószínűleg mert nem volt képes fürgén élelemért nyúlni.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kérte a szolgáltató segítségét a mentésben: kollégáik a lehető leghamarabb a helyszínre érkeztek. Kosaras autóval óvatosan megközelítették a fészket, a Nemzeti Park természetvédelmi őre magához húzta a fiókát és levágta a lábáról a rátekeredett bálamadzagot. Ezután szakszerűen összecsukta a madár szárnyait, nehogy a még ügyetlenül repülő fióka kiugorjon a fészekből. A bálamadzag minden részét eltávolította a fészekből, ahogy azt gyűrűzéskor is teszik, hogy a jövő generációit ne akadályozza mozgásukban. Ezt követően a szakemberek biztonságosan a földre szállították a gólyafiókát.

Kockázatos mentés volt

A mentés rejtett kockázatokat, hiszen, ha elég nagyok a fióka evezőtollai, kiugorhat a fészekből, ha pedig betonon landol a hosszú lábaival, akkor összetörheti magát. Ilyenkor a nagyobb tollaira is vigyázni kell, hogy ne törjenek el. A csőrére is érdemes figyelni, a gólyák ugyanis nem csípnek, hanem döfnek, és komoly sérüléseket tudnak okozni. Szerencsére a fehér gólya az egyik legnyugodtabb faj, gyűrűzéskor lelapul, nem támad vissza.

Ha életképes és felgyógyul, engedik elvonulni az idei gólyákkal, ha pedig maradandó a sérülése, akkor a madárkórházban nevelkedik majd más mentett gólyákkal együtt.

Sok gondot okoz a hulladék

Győrig Előd, a mentésben résztvevő MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) munkatársa elmondta, hogy nem ritka, hogy a gólyák madzagot, zacskót, fóliát hordanak a fészekbe. Négy éve egy gyűrűzésnél ugyanebben a fészekben találtak damilba akadt kis gólyát, ő szintén Kőszegre került.

Sok fészekben van a szokásos 1-3-nál több, akár 4 fióka is, Győr-Moson-Sopron megyében összesen akár 400 fióka is lehet. A sok tavaszi eső miatt elegendő táplálékforrásuk volt, a nagy viharok elkerülték őket, a mostani meleg pedig már nem viseli meg a fiókákat annyira, hiszen van tollazatuk, erősebbek, hamarosan valamennyien kirepülnek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gólya

otthon

gólyafióka

madármentés

madarak